Inno Tähismaa • 28. august 2000 kell 13:03

Emor: elanikud on tuleviku suhtes optimistlikumad

Eesti elanike lähema aasta majandusolukorra prognoos on mõnevõrra optimistlikum kui aasta tagasi, selgus turu-uuringufirma Emor korraldatud küsitlusest, mille tellis Eesti Pank.

Võrreldes 1999. aastaga on inimeste üldine hoiak tuleviku tarbeks raha säästmise suhtes muutunud soosivamaks (+ 5%).

Tööpuuduse kasvu peetakse praegu märksa ohtlikumaks kui veel aasta tagasi. Nende hulk, kes seda väga ohtlikuks peavad, on aastaga kasvanud tervelt 7 protsendi võrra, mis antud küsitluse puhul on väga märgatav nihe.

Juba kuuendat aastat on peamiste ohutegurite loend sama: organiseeritud kuritegevuse imbumine majandusse (augustis pidas seda väga ohtlikuks 77% vastajatest), tööpuuduse kasv (72%) ja riigiametnike ning -teenistujate korruptsioon(69%).

Vaatamata kärale NRG tehingu ümber ja selgelt väljaöeldud kartustele 'Eestimaa mahamüümise' suhtes on mõnevõrra (4%) kasvanud nende hulk, kes arvavad, et Eesti peaks majandussidemete arendamisel silmas pidama lääne suunda. Vaatamata sellele, et majandusliku ebavõrdsuse süvenemises nähakse suuremat ohtu kui varem, on (4% võrra) kasvanud proportsionaalse tulumaksu pooldajaskond.

Emori töötajad küsisid elanikelt, milline on nende nägemus Eesti majanduse arengust ja milles nad näevad majanduse arengule ohtu. Uuritakse, milliseid rahapaigutuse viise inimesed eelistavad - ja kas nende arvates on üldse mõtet säästa. Küsitakse ka arvamust selle kohta, kuidas keskpank ning teised riiklikud institutsioonid oma ülesannetega toime tulevad.

Hetkel kuum