2. oktoober 2000 kell 22:00

Kindlustus annab omanikule turvatunde

Kui ehitusmaterjalide hävimise, rikkumise ja varguse vastu kaitstakse ehituse tellijat või ehitajat ehituse koguriskikindlustuse (CAR) raames, siis tööriistade kindlustamine kuulub lepingu vabatahtlike lisade hulka.

Ehitusplatsil kasutatavate tööriistade ja mehhanismide hind on väga kõrge, see võib ulatuda kümnetesse, vahel ka sadadesse tuhandetesse kroonidesse. Seetõttu peaks vastav lõik töölepingus olema täpselt reguleeritud.

Tööriistad ja väikemehhanismid saab kindlustada loodusjõududest, tulest, välgutabamusest, plahvatusest, ümberminemisest, kokkupõrkest, vandalismist ja vargusest tekkinud kahjude vastu. Kindlustatakse ka seadme kasutaja ebaõigetest töövõtetest tekkinud väliseid kahjusid, siseriketest tekkinud probleeme ei korvata.

Kindlustuslepingutes nõutakse, et tööpaik peab olema töövälisel ajal valvatud ja tööriistad ning väikemehhanismid (võimaluste piires) paigutatud lukustatavatesse ruumidesse. Elu on näidanud, et liiast pole ka valvuri või valveteenust osutava firma tausta kontrollimine. Lihtsaim viis on kindlustada töövahendid ehitustööde kindlustuslepingu raames lisakattena. Siin on võimalik kindlustusandjaga kokku leppida tööriistade ja mehhanismide kindlustamine nimekirja alusel: kindlustussummaks on samaväärsete mehhanismide soetamise hind (näiteks 1997. aastast pärinev elektritrell täna ~1000 krooni, sama käesolevast aastast 2500?3000 krooni) või hüvitispiiri alusel, st lepitakse kokku optimaalne maksimaalse hüvitise suurus sõltumata tööriistade suurimast arvust ja väärtusest mingil ehitusperioodi ajahetkel (näiteks 40 000 krooni). See on eelõige mugav ehitajale, kellel on korraga töös mitmed objektid ja riistu-seadmeid vaja erinevates kohtades.

Majaomanik või tellija saab tööriistu kindlustada samal viisil ehitajaga, olles ehituslepingus kindlustusvõtjaks, või koduse vara kindlustusena, kus on kaetud tule- ja loodusjõudude kahju ning murdvarguse risk.q

Autor: Toomas Randmaa

Hetkel kuum