• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kindlustus annab omanikule turvatunde

  Kui ehitusmaterjalide hävimise, rikkumise ja varguse vastu kaitstakse ehituse tellijat või ehitajat ehituse koguriskikindlustuse (CAR) raames, siis tööriistade kindlustamine kuulub lepingu vabatahtlike lisade hulka.
  Ehitusplatsil kasutatavate tööriistade ja mehhanismide hind on väga kõrge, see võib ulatuda kümnetesse, vahel ka sadadesse tuhandetesse kroonidesse. Seetõttu peaks vastav lõik töölepingus olema täpselt reguleeritud.
  Tööriistad ja väikemehhanismid saab kindlustada loodusjõududest, tulest, välgutabamusest, plahvatusest, ümberminemisest, kokkupõrkest, vandalismist ja vargusest tekkinud kahjude vastu. Kindlustatakse ka seadme kasutaja ebaõigetest töövõtetest tekkinud väliseid kahjusid, siseriketest tekkinud probleeme ei korvata.
  Kindlustuslepingutes nõutakse, et tööpaik peab olema töövälisel ajal valvatud ja tööriistad ning väikemehhanismid (võimaluste piires) paigutatud lukustatavatesse ruumidesse. Elu on näidanud, et liiast pole ka valvuri või valveteenust osutava firma tausta kontrollimine. Lihtsaim viis on kindlustada töövahendid ehitustööde kindlustuslepingu raames lisakattena. Siin on võimalik kindlustusandjaga kokku leppida tööriistade ja mehhanismide kindlustamine nimekirja alusel: kindlustussummaks on samaväärsete mehhanismide soetamise hind (näiteks 1997. aastast pärinev elektritrell täna ~1000 krooni, sama käesolevast aastast 2500?3000 krooni) või hüvitispiiri alusel, st lepitakse kokku optimaalne maksimaalse hüvitise suurus sõltumata tööriistade suurimast arvust ja väärtusest mingil ehitusperioodi ajahetkel (näiteks 40 000 krooni). See on eelõige mugav ehitajale, kellel on korraga töös mitmed objektid ja riistu-seadmeid vaja erinevates kohtades.
  Majaomanik või tellija saab tööriistu kindlustada samal viisil ehitajaga, olles ehituslepingus kindlustusvõtjaks, või koduse vara kindlustusena, kus on kaetud tule- ja loodusjõudude kahju ning murdvarguse risk.q
  Autor: Toomas Randmaa
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Neeme Korv: kui läheks antiutoopia asemel hoopis ... restorani
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Kui leiame rohtu sügis- ja koroonamasenduse vastu, kasvatame endas enesekindlust ja suudame vastu seista ka antiutoopiale. Äripäeva arvamustoimetuse juht Neeme Korv pakub retsepti, mis lisaks toetab ettevõtlust.
Dow Jones lõpetas nädala ajaloolise tipptulemusega
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis täna 0,21% ja sulgus 35 677,02 punktil, mis on ajaloo kõrgeim tulemus.
Putin: Tahate rohkem gaasi? Kiitke Nord Stream 2 heaks
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Venemaa president Vladimir Putin ütles, et Venemaa saab suurendada gaasitarneid Euroopasse kohe, kui Saksamaa annab kasutusloa Nord Stream 2 gaasijuhtmele, kirjutab Financial Times.
Energiavaesus ähvardab muutuda reaalsuseks
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.
Euroopa Komisjoni Eesti esinduse juht Keit Kasemets tõdes, et teatud hinna juures muutub enrgiavaesus Euroopa riikides väga suureks probleemiks.