Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kulla ja nafta hind kerkisid Lähis-Ida rünnakute peale

  Kui USA hävitaja USS Cole end eile hommikul Jeemenis Adeni sadamas tankis, lähenes sellele tundmatu kummipaat, mis laeva juurde jõudes plahvatas. Plahvatuse tagajärjel tekkis laeva vasakusse pardasse 20 korda 40 jala suur auk. Neli USA meremeest sai surma ja 31 vigastada ning üks on kadunud. Laeva pardal oli kokku 320 meremeest.
  USS Cole on ainuke USA sõjalaev, mis patrullib Punasel merel. Analüütikute sõnul on USS Cole tehnoloogiliselt üks kõige moodsamaid pealveesõjalaevu. Pärast plahvatust anti kõigile Lähis-Idas paiknevatele USA sõjalaevadele käsk siirduda merele. Seni ei ole ühtegi teadet, miks USA hävitajat rünnati. Intsidendist kuulda saanud USA president Bill Clinton ütles, et ta on vapustatud.
  Jeemeni valitsus on USA-sõbralik, kuid see on liiga nõrk, et oleks suutnud ohjeldada riigis tegutsevaid läänevastaseid jõude ja terroriste.
  Teine maailma naftaturge pingestanud teade tuli eile veel Jordani jõe läänerannikult Ramallahi linnast, kus Iisraeli kopterid avasid palestiinlaste presidendi Jassir Arafati residentsi lähedal tule palestiina noorukite pihta, kes olid surmanud kaks Iisraeli sõdurit ja haavanud raskelt ühte. Tunnistajate sõnul tiirutasid kopterid ka residentsi kohal, Arafatti sel ajal seal ei viibinud.
  Kokku on kaks nädalat kestnud vägivald nõudnud juba vähemalt 97 inimelu. Konflikti vahendada püüdev ÜRO peasekretär Kofi Annan ütles, et mainitud vahejuhtum komplitseerib lahenduse otsimist, mis aga ei tähenda, nagu ei olekski tekkinud olukorrast võimalik enam väljapääsu leida.
  Pärast Adeni ja Ramallahi lähedal toimunud intsidente algas New Yorgi kaubabörsil (NYMEX) palavikuline nafta ostmine ning nafta novembritehingute barrelihind kerkis 37 dollarini. Ostmine oli diilerite sõnul lausa paaniline.
  Naftadiilerid on mures, et pingete levimine Lähis-Idas võib raskendada naftatarneid sellistest suurtest naftatootjariikidest, nagu Saudi Araabia, Iraan ja Iraak.
  Brenti toornafta barrelihind kerkis eile 11 ja jõudis viimase 10 aasta kõrgeimale tasemele ehk üle 35 dollari. Põhjamere nafta hind jõudis 35,30 dollari tasemele.
  Peale nafta kallinesid maailma toormebörsidel tugevasti ka kulla, hõbeda ja plaatima hinnad.
  Autor: ÄP
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Olulisemad lood

Ootamatult sügav majanduslangus paneb prognoose ümber tegema
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Euroopa Liidu kõige sügavam majanduslangus Eestis ületas analüütikute kartusi ning paneb ümber hindama ka lähiaja prognoose, kuid paar kummalist näitajat annab alust arvata, et äkki korrigeeritakse SKP numbrit tulevikus ülespoole.
Mihkel Nestor: majandus langeb veel mõnda aega
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
Kuigi ettevõtete käibed kasvavad mühinal, siis SKP hoopis väheneb ja seda ka järgnevatel kvartalitel, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor.
USA aktsiaturud sattusid hea töötururaporti peale segadusse
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
USA aktsiaturud sulgusid eri suundades ja andsid segaseid signaale pärast värsket töötururaportit, mille kohaselt on tööpuudus endiselt ülimadal ja uusi töötajaid palgatakse prognoositust enam.
Reaalajas börsiinfo
Suures kahjumis Operaili kaubaveod on tänavu vähenenud poole võrra
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Riigile kuuluva raudteevedude ettevõtte Operail kaubamahud on Vene sõja tõttu kokku kuivanud ning kasumi asemel vaatab esimese 9 kuu tulemustest vastu 3,5 miljoni euro suurune kahjum.
Värbajad annavad nõu: mida teha, kui turul pole sobivat töötajat?
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Kui tööjõuturul ei leidu sobivat kandidaati, siis ei tasu värbajal kindlasti hakata potentsiaalset töötajat nii-öelda “ilustama”, rääkis Grant Thorntoni personaliteenuste juhtiv nõustaja Airi Neemre saates “Kasvukursil”.
Head uudised tulevad Zaporižžjast: Vene väed taanduvad
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Sõda Lõuna-Ukrainas koondub sealsetele maanteedele, Donetskis käivad tihedad lahingud Bahmuti pärast ning Zaporižžja oblastis on Vene väed sunnitud taganema.
Tartu Mill sai suurtehingu Eestis ja Lätis tehtud, Leedus läheb asi kohtusse
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.
Balti jahuveskite suurliitumise saaga jõudis uude vahepeatusse: Romet Puhki ja Uuno Lausingu tööstuskontsern ostis ära konkureeriva Baltic Milli tütarfirmad Lätis ja Eestis, Leedus minnakse edasi kohtuasjaga.

Olulisemad lood

Ettevõtja soovitus: kui on raske, siis koonda kohe, mitte ära jää ootama Koondatute arv aina kerkib
“Oleks väga rõõmus, kui see koondamine oleks lühiajaline ja esimesest märtsist või aprillist on kogu seltskond tööl tagasi,” tõdes kärpiva ettevõtte Peweld juht Raivo Pihelgas. “Aga see ei sõltu enam kahjuks meist."
“Oleks väga rõõmus, kui see koondamine oleks lühiajaline ja esimesest märtsist või aprillist on kogu seltskond tööl tagasi,” tõdes kärpiva ettevõtte Peweld juht Raivo Pihelgas. “Aga see ei sõltu enam kahjuks meist."

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.