Kadi Heinsalu • 1. november 2000 kell 14:14

BSA tegevus tekitab ettevõtjais segadust

Piraattarkvara kasutamise vastu võitleva organisatsiooni BSA tegevuse osas on ettevõtjatele jäänud endiselt segaseks, kas nad peavad lubama politsei ja BSA ühisreide oma firmas.

Business Software Alliance?i (BSA) Eesti komitee tegevjuht Ahti Leppik kinnitas haldusõigusseadustikule viidates, et politseil on kindlasti õigus kontrollida tarkvara kasutusõigust firmades. ?BSA osaleb aga seejuures eksperdina ja juhul, kui politsei seda soovib,? ütles Leppik.

Olevimäe advokaadibüroo vandeadvokaat Raul Markus on varem öelnud Äripäevale, et ettevõtjad, kelle juurde majanduspolitsei ja BSA esindajad tulevad illegaalset tarkvara otsima, võivad praeguse seaduse alusel nende sisselaskmisest keelduda.

Firma territooriumile võib loata siseneda üksnes algatatud kriminaalasja raames.

BSA ühendab nelja Eestis arvutitarkvara pakkuvat firmat ? IT, Gensi, Usesoft ja Baltic Computer Systems, kes müüvad Eestis enimkasutatavat tarkvara. Politseiga koostöös tehtavate aktsioonide käigus annab BSA esindaja eksperthinnangu vaid BSA liikmete esindatava tarkvara osas.

Selgusetuks on ka jäänud, kuidas saab firmajuht välistada, et ühegi töötaja arvutis poleks mingit ebaseaduslikku tarkvara. Firmajuht ei pruugi teada, millised programmid on iga töötaja arvutis.

Piraattarkvara osakaal Eestis on umbes 70 protsenti, selliste programmide kasutajat ootab kuni poole miljoni krooni suurune rahatrahv ja vabadusekaotus kolme aastani. Illegaalne tarkvara konfiskeeritakse ja hävitatakse, samuti konfiskeeritakse arvutisüsteem, milles piraattarkvara kasutati.

Uudise vahendas Kaivo Kopli.

Hetkel kuum