Igor Rõtov • 19. detsember 2000 kell 22:00

Seekord oleme pühad auga ära teeninud

Kui ma Äripäeva konverentsil 1999. aasta sügisel saalis olnud paarisaja ettevõtja käest küsisin, kes usub enam kui 5% majanduskasvu aastal 2000, tõusid nõustumise märgiks vaid üksikud käed. Õnneks ei tabanud skeptiline enamus tookord märki.

Seevastu aasta hiljem ei olnud enam kedagi, kes oleks uskunud, et aastal 2001 jääb SKT kasv alla 5%. Loodan, et konverentsist osavõtjad on nüüd ennustamise paremini ära õppinud.

Pole kahtlust, et aasta 2000 on olnud ettevõtjatele väga edukas, ehk isegi viimase kümnendi parim.

Kui 1996. ja 1997. aasta edu võib paljuski seletada välisinvesteeringute poolt vallandatud tarbimisbuumi ja aktsiaturu ülekuumenemisega, siis tänavu olid edu faktorid sootuks mitmekesisemad ja ehk ka kestvamad.

Esimesena rõhutaksin ekspordi 40% kasvu ? täielik üllatus, igatahes oleks sedalaadi ennustus veel üsna hiljuti välja naerdud. Tagantjärele targana oleks võinud muidugi ette näha, et varasemad investeeringud peavad ju ükskord tagasi tootma, eriti kui seda kannustab dollari kasv krooni suhtes.

Teine faktor, mida poliitikud küll meelsamini maha vaikivad, on normaliseerunud majandussuhted Venemaaga, mida samuti positiivselt võimendas dollari kasv. Kõige suurema tüki lõikas kindlasti transiit, millest läbikäivad miljonid andsid jõulise süsti ka SKTsse.

Kolmandaks tõstaksin esile valitsuse õnnestunud majanduspoliitika, mille nähtavamaks osaks oli ettevõtte tulumaksu kaotamine. Tagantjärele saame õnnitleda Siim Kallast ja Reformierakonda, kes suutis koalitsioonikaaslaste ja avaliku arvamuse kiuste pöörasena tundunud idee ellu viia.

Neljandaks on minu meelest harukordne see, et tänavu pole olnud ühtegi olulist tagasilööki. Pinged riigieelarve ümber on leevenemas, välisinvesteeringud jätkuvad endiselt, pankades jagub mõistliku intressiga krediidiraha. Praktiliselt pole võimalik välja tuua ühtegi olulist majandusharu, kus läheks halvasti. Tehnoloogia ja kommunikatsioon on saanud kiirenduse tekkivast tervest konkurentsist. Ehitus ja kinnisvaraturg on võtnud selgelt suuna üles. Tiit Vähil on tegemist Silmeti kasumi kokkulugemisega ja ka Äripäeval on aasta jooksul rekordiliselt paar tuhat tellijat juurde tulnud.

Aastavastuvõttudel üksteist kostitavad ettevõtjad ei põle küll veel vaimustusest, kuid pillatud fraasidest ja rahulolevatest pilkudest kumab läbi, et kõigil läheb hästi.

Ilusaid pühi, seekord oleme need ära teeninud!

Hetkel kuum