Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Seekord oleme pühad auga ära teeninud

  Kui ma Äripäeva konverentsil 1999. aasta sügisel saalis olnud paarisaja ettevõtja käest küsisin, kes usub enam kui 5% majanduskasvu aastal 2000, tõusid nõustumise märgiks vaid üksikud käed. Õnneks ei tabanud skeptiline enamus tookord märki.
  Seevastu aasta hiljem ei olnud enam kedagi, kes oleks uskunud, et aastal 2001 jääb SKT kasv alla 5%. Loodan, et konverentsist osavõtjad on nüüd ennustamise paremini ära õppinud.
  Pole kahtlust, et aasta 2000 on olnud ettevõtjatele väga edukas, ehk isegi viimase kümnendi parim.
  Kui 1996. ja 1997. aasta edu võib paljuski seletada välisinvesteeringute poolt vallandatud tarbimisbuumi ja aktsiaturu ülekuumenemisega, siis tänavu olid edu faktorid sootuks mitmekesisemad ja ehk ka kestvamad.
  Esimesena rõhutaksin ekspordi 40% kasvu ? täielik üllatus, igatahes oleks sedalaadi ennustus veel üsna hiljuti välja naerdud. Tagantjärele targana oleks võinud muidugi ette näha, et varasemad investeeringud peavad ju ükskord tagasi tootma, eriti kui seda kannustab dollari kasv krooni suhtes.
  Teine faktor, mida poliitikud küll meelsamini maha vaikivad, on normaliseerunud majandussuhted Venemaaga, mida samuti positiivselt võimendas dollari kasv. Kõige suurema tüki lõikas kindlasti transiit, millest läbikäivad miljonid andsid jõulise süsti ka SKTsse.
  Kolmandaks tõstaksin esile valitsuse õnnestunud majanduspoliitika, mille nähtavamaks osaks oli ettevõtte tulumaksu kaotamine. Tagantjärele saame õnnitleda Siim Kallast ja Reformierakonda, kes suutis koalitsioonikaaslaste ja avaliku arvamuse kiuste pöörasena tundunud idee ellu viia.
  Neljandaks on minu meelest harukordne see, et tänavu pole olnud ühtegi olulist tagasilööki. Pinged riigieelarve ümber on leevenemas, välisinvesteeringud jätkuvad endiselt, pankades jagub mõistliku intressiga krediidiraha. Praktiliselt pole võimalik välja tuua ühtegi olulist majandusharu, kus läheks halvasti. Tehnoloogia ja kommunikatsioon on saanud kiirenduse tekkivast tervest konkurentsist. Ehitus ja kinnisvaraturg on võtnud selgelt suuna üles. Tiit Vähil on tegemist Silmeti kasumi kokkulugemisega ja ka Äripäeval on aasta jooksul rekordiliselt paar tuhat tellijat juurde tulnud.
  Aastavastuvõttudel üksteist kostitavad ettevõtjad ei põle küll veel vaimustusest, kuid pillatud fraasidest ja rahulolevatest pilkudest kumab läbi, et kõigil läheb hästi.
  Ilusaid pühi, seekord oleme need ära teeninud!
 • Hetkel kuum
Kaamose ennustajate argumendid kaovad kui kevadine lumi
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Kätte võib olla jõudnud murdepunkt, kus majandus ja turud asuvad tõusuteele, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Euroala inflatsioon pidurdus
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
Hinnatõus Euroopas on pidurdumas, kuid energiahindade asemel võtab võimust laiapõhjaline hinnatõus tootmises ja teenustes.
EfTENi kinnisvarafond kaotas kasumit, Arakas ootab ebakindluse jätkumist
EfTEN Real Estate Fund III kasvatas eelmisel aastal nii müügitulu kui ka üüritulu, kuid ettevõtte kasum vähenes.
EfTEN Real Estate Fund III kasvatas eelmisel aastal nii müügitulu kui ka üüritulu, kuid ettevõtte kasum vähenes.
Reaalajas börsiinfo
Lillemüüja laseb pikalt tegutsenud äri pankrotti: pole enam mõtet
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Varem Viru lilleturul kioskit pidanud lillede jaemüügiga tegelev Kaeralill koondas töötajad ja läheb pankrotti.
Coop Eesti uus juht vihjas, et kauplustekett on ostulainel
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Eesti suurim jaekaubanduskett Coop Eesti, millele kuulub praegu ligi veerand turuosast, ihkab veelgi kasvada. Konkurendid, kes on täna vaevas ja tunnevad, et turgu ise võtta ei jõua, võivad minna Coopi jutule, rääkis ettevõtte peatne juht Rainer Rohtla.
Raivo Vare Ukraina sõja majandusblogi: tuleb madin
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Kremlis on tugev veendumus, et kui ka kogu Ukrainat ei õnnestu allutada, siis mingi osa ikka, ja seda saab presenteerida võiduna Lääne üle, kirjutab vaatleja Raivo Vare oma sõjablogi postituses.
Arvustus. Mazda CX-60 – 60 000 eurone maastur, millel polegi suurt puuteekraani
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.
Mazda uus lipulaev CX-60 on meeldivalt mazdalik, kuid ilmutab paaris aspektis ootamatut rabedust.

Olulisemad uudised

Riigikohus: prokuratuur peab ajakirjanikele trahvi taotlemist usutavalt põhjendama Prokuratuur: meile jäi õigus otsustada avaldamise üle
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.
Eesti Ekspressi ajakirjanikud pääsevad prokuratuuri trahvist, mis neile määrati Swedbanki uurimisest kirjutatud loo eest.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.