Äripäev Online'i foorum: Millal peaks toimuma euroreferendum?

21. veebruar 2001, 00:00

Referendumi oleks pidanud tegema enne, kui hakati raha euroinvesteeringutele kulutama. Ei peaks tegema investeeringuid, millest on teada, et need tagasi ei teeni. Praegu on paraku paljud ettevõtjad sunnitud selliseid investeeringuid tegema.
Uviline


Referendum ei näita eriti midagi, kuna selle tulemus pole kellelegi siduv. Tehniliselt on vahe rahvaküsitlusel ja rahvahääletusel ning ELi-teemaline referendum oleks see esimene. Muidugi võtab mõistlik poliitik küsitluse tulemust ka arvesse.

Pigem võiks rääkida põhiseaduse muutmisest, sest praeguse põhiseaduse ja karistusseadustiku alusel võiks küüniline kohtunik kõik ELiga liitujad vangi panna (iseseisvust ohustava tegevuse eest). On ka kahtlejaid, kas selline muutmine vajalik oleks. Mina arvan, et oleks, aga sellest eriti ei räägita millegipärast.
Jaanus Kase


Enne referendumi läbiviimist tuleks ikka natuke selgitustööd teha. Jonnakas ja valitsuse peale pahane lihtinimene hääletab kiuste vastu.

Referendumit on mõtet teha siis, kui on lootus positiivsele tulemusele. Negatiivne referendumitulemus mõjuks protsessile tapvalt. Sotsioloogid peaksid küll olema võimelised tulemusi prognoosima?
Krista


Vanal EV koduleheküljel riik.ee oli kuid üleval küsitlus "Kas pooldate ELiga liitumist?" "Ei" -klikke oli rohkem kui "jah"-klikke...(klikkamised on muidugi kahe otsaga asi, nt kasvõi see Mikser vs Mega.ee juhtum).

Teatavasti tahab Isamaaliit Laariga ELi hirmsasti ja kui Isamaaliit tahab referendumit, loodab ta arvatavasti, et rahvas ütleb rõõmsasti "jah?.

Mina ELi ei taha ja kardan siiralt, et rahvas otsustab, et olgu, liitume.

Samas on sellega lihtsam leppida, kui otsuse taga on miljon kodanikku, mitte sadakond riigivalitsejat.
Viktoria


Krista kirjutas: "... Referendumit on mõtet teha siis, kui on lootus positiivsele tulemusele..." Ah see siis ongi see iva, milleks referendumeid korraldatakse?

Kui rahvahääletuse eesmärk pole enamuse arvamuse teadasaamine, vaid küsimusele soovitud vastuse saamine, siis võiks tõhus ja küüniline ELiga liitumise kampaania sisaldada massidele enam mõistetavaid argumente, kui praegune rohu-juure-mehele mõistetamatuks jääv arutelu.

Kui kampaaniat kohe planeerima hakata ja aprillis-mais, kui kogu rahvas kevadehõngude tõttu niigi tasakaalust väljas on, täie rauaga tulistama hakata. Siis võiks jaanipäeval ilmselt ELile edukast rahvahääletusest ette kanda.
Jaanus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:10
    Otsi:

    Ava täpsem otsing