Arvutikoolitus tagab sujuva meeskonnatöö

Katrin Siirak 15. märts 2001, 00:00

Firmajuhil puudub tavaliselt ülevaatlik ja värskeim info arvutikoolituse turul toimuvast ning sellest, mis on ühe või teise koolitaja tugevamad ja nõrgemad küljed. Enne esimese ettejuhtuva täiendkoolituse tellimist tuleb kindlasti kaardistada hetkeolukord ? millised on inimeste reaalsed oskused, kus on suuremad kitsaskohad, mis võivad kaugtöötamisel tiimitööle saatuslikult mõjuda. Nii saab kiiresti selgeks ka see, mida planeeritava koolitusega saada tahetakse.

Eduka koolitusprogrammi nurgakiviks on selgelt ja kõigile pooltele arusaadavalt määratletud eesmärk. Kui täiendkoolituse eesmärk on valmistada töötaja ette kodukontoris töötamiseks, siis on oluline silmas pidada töökorraldusega seonduvat. Tähtis on grupitöö tarkvara kasutamise oskus (näiteks Outlook, Lotus Notes) ja lihtsamate tehniliste probleemide lahendamine. Sõltuvalt firmas loodud töökeskkonnast võib osutuda vajalikuks ka süle- või pihuarvuti kasutamise oskus.

Mõistlik on enne õppima asumist teada, millised oskused koolitataval juba olemas on. Praktika näitab, et eeltestimine aitab märkimisväärselt kokku hoida nii koolitusse investeeritavat raha kui sellele kulutatavat (töö)aega.

Sõltuvalt koolituse spetsiifikast ja koolitusprogrammis osalejate arvust võib kasutada erinevaid testimismeetodeid. Kõik arvutikoolitusfirmad pakuvad klientidele arvutioskuste testimise võimalust. Tark on uurida koolitusfirma tausta ja tutvuda garantiitingimustega, st mil määral koolitaja õpetatu kvaliteedi eest vastutab.

Samuti tuleb silmas pidada koolitusele registreerumise ja tellitud koolitusest loobumise tingimusi.

Uuri kindlasti järeltestimise võimalust. Järeltestimine aitab mõõta koolitusprogrammi efektiivsust.

Uute teadmiste omandamisel sõltub palju õpetajast. Küsi, kes on lektoriks ? kas kogemustega, täiskasvanute koolitamist õppinud spetsialist või lihtsalt ?patsiga poiss?.

Koolituse efektiivsust mõjutavad ka õppematerjalid. Põhjalik õppematerjal teeb kursuse kallimaks, aga see kulutus on põhjendatud. Uurimused on näidanud, et kvaliteetse õppematerjali olemasolu tõstab koolituse efektiivsust isegi 30?70%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing