Ülo Toomsalu • 28 märts 2001

PM: valitsuse enesekindlus seab ohtu Eesti europürgimused

Mitme ministri armastus ministritooli vastu, peaministri võimetus näha probleeme valitsuse ja rahva suhetes ning tahtmatus neid lahendada - eelkõige valitsusremondiga viivitamine - seab ohtu Eesti riigi ühe tähtsama välispoliitilise eesmärgi - ühinemise Euroopa Liiduga, kirjutab Postimees tänases juhtkirjas.

Sel teel on astutud olulisi samme. Juba Eesti kutsumine liitumiskõnelustele kuue esimese maa seas 1997. aastal oli meile tunnustuseks. Ka kõnelustel endil on Eesti olnud parimate seas - suletud on 16 peatükki 31st. Välisministeeriumi, ka koalitsioonikaaslase Toomas Hendrik Ilvese tõsise töö eurosuunal seab peaminister Laar ohtu. Mille nimel? Hetkelise võimu nimel.

Möödunud nädalal väitis Laar, et valitsusremont annaks väga halva signaali Euroopa Liidule ja NATO-le. Ta eksis rängalt. Hullemat signaali ei saa olla, kui rahva tahtmatus kuuluda euroliitu.

Selle asemel, et omavahelise maadejagamisega ning lõputu eneseõigustusega aega raisata, tuleks keskenduda olulisimale: selgitada rahvale, mida võidab iga inimene Eestis Euroopa Liitu astumisest. Ja teha seda nii, et see oleks arusaadav ka n-ö tädi Maalile.

Hetkel kuum