Vineeritootjale jääb Eesti kitsaks

Lauri Linnamäe 18. aprill 2001, 00:00

?Me peame arvestama, kus me asume,? sõnas Kukk Eesti geograafilisele asendile viidates. ?Euroopa turul oodatakse meilt Soome kvaliteeti Venemaa hinnaga.? Üks suur vineeritootja mahub 100 miljonit maksnud vineeritehase tegevjuhi hinnangul Eestisse lahedalt ära, kuid kahele konkureerivale tööstusele siin ruumi polevat.

Ehkki Eestis toodab vineeri veel ka Tallinna Vineeri- ja Mööblikombinaat, ei näe ekspordile keskenduv FSS Plywood selles konkurenti. ?Meie lõpptoode on mõeldud hoopis teistsugusele kasutajale,? sõnas Kukk. Kuusalu vallas asuv Balti Spoon AS valmistab küll väärisspooni, kuid sellegi otstarve on teine ? vastupidiselt Otepää tehnilisele spoonile kasutatakse Kuusalu tehase väärisspooni põhiliselt dekoratiivse viimistlusmaterjalina mööbli katmisel. Kogu Balti Spooni toodang läheb ekspordiks, FSS Plywood müüb Euroopasse umbes kolmveerandi valmistatud spoonist ning praktiliselt 100% vineerist.

Veekindlat kasevineeri, mida toodab ka FSS Plywoodi Otepää tehas, kasutatakse ohtralt ehitus- ja transporditööstuses. Laevade sisemuse, tenttreilerite ning raudteevagunite ehitamisel kasutatakse pleki asemel üha rohkem vineerdetaile. Tehase toodangut hakkab Euroopas turustama üks omanikke, Soome firma Schauman Wood Oy.

Ehkki vineeritootmist alustas FSS Plywoodi tehas alles märtsis, saab hetkel tööd sadakond inimest. Ettevõte toodab kolmes vahetuses kase treispooni ning kahes vahetuses vineeri. Kasepuust treispooni toodetakse juba novembrist, kuid esimene proovipartii vineeri läks Soome poole teele alles kahe nädala eest. ?Tehase käikulaskmise esimene pool ? spooni tootmine ? läks plaanipäraselt ja veidi pareminigi,? tunnistas Kukk. ?Praegu me räägime 2500 m3 spoonist kuus, ja neljandiku annaks veel juurde pigistada. Teine etapp, mis tähendas vineeritootmise alustamist, venis Kuke sõnul siiski oodatust veidi pikemaks.

Valga maavalitsuse arengu ja planeeringuosakonna juhataja Georg Trasanov nimetas FSS Plywoodi omanike otsust rajada vineeritsehh Otepääle väga positiivseks. Tema sõnul on Otepääl turismihooaja lõppedes inimestel tegevust märksa vähem. ?Seetõttu on aasta ringi töötav ettevõte piirkonnale väga oluline,? leiab Trasanov.

FSS Plywoodi vineeritehase sadakond töölist on värvatud peamiselt Otepäält ja selle vahetust lähedusest. ?Siinne tööjõud on kindlasti omanikele probleemiks,? märkis Trasanov. ?Peale tööpuuduse on siin ka oskustööliste puudus.?

?Meie tehnoloogia on töölistele uus, pelgalt värviliste piltide järgi ju töötama ei õpi,? tõdes Kukk. Sel põhjusel saatiski tehas 23 inimest neljaks kuni kuueks nädalaks Soome väljaõppele. Kodumaale naasid nad juba oskustöölistena, kes siin ülejäänud töötajaid välja õpetavad.

FSS Plywoodi omanikeks on Eesti puidufirmad Forestex (60%) ja Sylvester (20%) ning Schauman Wood OY Soomest (20%). Pärast sertifikaadi kättesaamist hakkab vineeritehase toodangut Euroopasse müüma Schauman Wood oma kaubamärgi all. Sel ettevõttel on müügiesindused ja agendid 22 riigis. ?Paistab küll, et Euroopas meie toodangule nõudlust on,? tõdes Kukk.

Tulevikuplaanidest rääkides avaldas Kukk lootust, et kolme-nelja aastaga kasvab ettevõtte tootmismaht kahekordseks. ?Sisuliselt tähendab see uue samasuguse tehase juurdeehitamist,? märkis Kukk. Praegune tehas on rajatud endisesse Otepää autoremonditehasesse, kuhu ehitati juurde veel palgileotusbassein ja katlamaja.

Lisaks kasevineerile ja -spoonile tuleb tehasest kõrvalproduktina veel hakkepuitu, mida Pärnu sadama kaudu Soome saadetakse ning mis leiab kasutust sealses tselluloositööstuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:07
    Otsi:

    Ava täpsem otsing