Halvad uudised panid rõõmust hõiskama

Peeter Koppel 07. mai 2001, 00:00

Ühendriikide aktsiaturgudel suutsid turuosalised reedel taas demonstreerida oma ebaratsionaalset käitumist.

Kauplemispäeva alustati üsna sügava pessimismiga, sest USA tööministeeriumi andmetel haihtus aprillis 223 000 töökohta, samas kui oodati 25 000 uue töökoha loomist. Turuosaliste peades kangastusid vahetult pärast kauplemise algust eelmainitud numbrite tõttu visioonid maailma suurima majanduse oodatust kiiremast nõrgenemisest ning selle kindlasti mitte positiivsest mõjust aktsiaturgudele. Peagi aga meenus turuosalistele Föderaalreserv ning kasvanud tõenäosus, et tööturu halvenenud olukord sunnib Fedi intresside kärpimise poliitikat jätkama. Föderaalreservi abistava käe sekkumise ootus oligi see, mis tõukas olulisemad indeksid reedel plusspoolele.

Üldiselt näibki, et turuosalised on viimastel nädalatel otsustanud käituda nii halbade kui heade uudiste puhul ühtemoodi. Heade uudiste puhul turud tõusevad, sest uudised on ju head. Halbade uudiste puhul tõusevad turud aga sellepärast, et loodetakse Föderaalreservi sammude positiivsele mõjule ja sellele, et aktsiaturgude viimase aja tõus näitab, et pööre USA majanduse arengusuunas on tulekul. Ajalooliselt on aktsiaturud ennustanud seda pööret 3?4 kuud ette. Samas on liikvel legend, mille kohaselt on aktsiaturud ette ennustanud viis kolmest viimasest majandussurutisest. Lühiajalises perspektiivis on enamiku turuosaliste ootused positiivsed ning see kergitab ka turgu. Optimismi põhjendatust saab näidata aga ainult aeg ja aktsiate hinnad.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing