Maailma majanduskliima edasine halvenemine on tõenäolisem kui paranemine

17. mai 2001, 00:00

Ühendriikide Föderaalreservi (Fed) üleeilne otsus, kärpida poole protsendipunkti võrra baasintresse, lühiajalises perspektiivis Eesti majandust otseselt ei mõjuta. Eesti majandust võiks USA majandus otseselt mõjutada vaid mõningate äärmiselt negatiivsete vapustuste korral, mis mõjutaksid seega kogu maailma majanduskliimat. Näiteks aktsiaturu hüppeline langus ja sellega kaasnev sisenõudluse nõrgenemine ning töötuse kasv.

Sedamööda kuidas intresside alandamine eespool kirjeldatud arenguid vältida või edasi lükata aitab, mõjutab see ka Eesti majandust. Põhimõtteliselt on Eesti majandus muu maailmaga ühenduses kahe kanali ? kaubaturgude ja rahaturgude ? kaudu.

Kaubaturgude kaudu on USA majanduse mõju Eestile kaudne, avaldudes läbi Euroopa ja eelkõige Skandinaavia. Seetõttu oleks ka USA majanduse võrdlemise suure languse mõju Eesti ettevõtjatele lühiajaliselt võrdlemisi piiratud.

Finantsturgudel toimuv võib meid mõjutada märksa vahetumalt. Kui USA majanduse tõsine tagasilöök peaks oluliselt mõjutama maailma majanduskliimat, võib üleminekuriikide finantseerimine halveneda ja intressid seega tõusta ning see võib kõik juhtuda väga kiiresti. Siinkohal tuleks siiski mainida, et võrreldes kolm-neli aastat varasema ajaga, on Eesti eespool kirjeldatud ebasoodsate arengute eest tõenäoliselt paremini kaitstud. Seda tänu Eesti rahandussüsteemi suuremale integreeritusele Skandinaavia riikidega.

Pikemas perspektiivis ilmneb USA majanduse mõju maailma majandusele minu arvates aga eelkõige läbi selle mõju Rahvusvahelisele Kaubandusorganisatsioonile. Kõige ebasoodsam on stsenaarium, mille kohaselt vajutab majandusraskustes vaevlev USA kodumaise tööhõive säilitamise huvides protektsionismi piduritele, mille mõju maailma majandusele on raske ülehinnata. Arvestades seda, et Clintoni administratsiooni peeti Bushi omast avatumaks, on säärase arengukäigu tõenäosus praegu suurem kui mõned aastad varem.

Kõike eelöeldut arvestades võiks järeldada, et maailma majanduskliima edasine halvenemine on tõenäolisem kui selle paranemine. Et Eesti on üks osa maailmamajandusest, siis kehtib see järeldus ilmselt ka siinsete ettevõtjate suhtes.

Investeerimisel väldiksin ma viimaste aastate moeröögatusi, internetti ja üldse kõike väga kõrgtehnoloogilist. Ainsa erandi teeksin ma siin kaitsetööstusele, mis võib lähiaastatel tulenevalt võimalikust rahvusvahelise olukorra pingestumisest saada suuri riiklikke tellimusi. Üldiselt eelistaks ma aga majandustsüklile vähemtundlikke ? tarbijate esmavajadusi rahuldavaid ? majandusharusid.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing