Pärnoja ootab aruannet riigihangete ameti juhilt

Merike Ojasson 22. mai 2001, 00:00

Majandusminister Mihkel Pärnoja peab lähipäevadel otsustama, kas anda kogu riigihangete ameti juhtide tegevuse uurimine üle politseile.

Möödunud teisipäeval kirjutas Äripäev, et riigihangete ameti peadirektor Ülo Sarv ja tema asetäitja Tom Annikve kuuluvad Eesti Kaubanduse ja Logistika Ühingu juhatusse, mittetulundusühing on aastaid kirjastanud riigihangete bülletääni. Arvestades trüki- ja levikulusid ning pakkumiskuulutuste ja bülletääni tellimishindasid on kerge arvutada, et eelmisel aastal tekkis bülletääni väljaandmisel ligi 900 000 krooni vaheraha. Seni pole selge, kes ja kuidas tekkinud summat kasutas.

Eile esitas teenistusliku järelevalve komisjon minister Pärnojale kolm ettepanekut, kahe ettepaneku viimane lause palub ministril kaaluda vajadust pöörduda pädevate uurimisorganite poole. ?Uurimisorganite all mõeldakse kaitse- või kriminaalpolitseid, kui tegu on võimaliku kriminaalasjaga,? täpsustas komisjoni esimees Marika Priske.

Komisjon leidis, et mittetulundusühingu ja riigihangete ameti suhted bülletääni kirjastamisel on tihedasti läbi põimunud. ?Juhid on osaliselt samad, kasutatakse sama tööjõudu, üksiknumbreid levitatakse riigihangete ameti ruumides,? seisab ettekandes.

Komisjoni hinnangul ei olnud olemasolevate materjalide põhjal võimalik otsustada, kas rikutud on ka korruptsioonivastast seadust. Seaduse järgi on teenistujal keelatud teha riigi esindajana varalisi tehinguid mittetulundusühinguga, mille liige ta on. Uurimiskomisjon leidis, et riigihangete ameti ja mittetulundusühingu vahel sõlmiti 1996. aastal koostööleping, millega ühing sai endale kõik bülletääni ilmumisega seotud riigipoolsed rahalised õigused ja kohustused.

Otse öeldes tähendab see, et Ülo Sarv ja Tom Annikve tegid lepingu iseendaga, sest nemad koos Harri Liiviga kuuluvad mittetulundusühingu juhatusse. Olukord on veelgi absurdsem, kui arvestada, et koostöölepingu järgi pidi ühing bülletääni väljaandmisega seotud kulutused kooskõlastama riigihangete ametiga. Seega on Ülo Sarv ja Tom Annikve aruandluskohustuslikud iseenda ees.

?Raha või vara ühingule otseselt antud ei ole, edasi on antud õigused ja kohustused. Teema on selles mõttes raske,? tunnistas majandusministeeriumi kantsler ja komisjoni esimees Marika Priske. ?Me ei suutnud tuvastada konkreetseid rikkumisi, samas polnud meil ka kõiki andmeid. Mittetulundusühing esitas küll oma dokumendid, aga me ei saa kontrollida, kas need vastavad tõele või mitte, seepärast jäid need kõrvale,? selgitas Priske.

?Minu teada esitati komisjonile mittetulundusühingu poolt kõik materjalid. Mittetulundusühing esitas oma dokumendid, nii nagu ette nähtud,? kinnitas riigihangete ameti peadirektor Ülo Sarv. ?Esitas ka aruanded, mis on ette nähtud.?

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing