Maaklerid soovitavad börsilt lahkuda

Peep Sooman 25. juuli 2001, 00:00

Investeerimisfirma Trigon Capital maakler Kaur Elviste ütles, et aktsia hind peaks näitama investorite arvamust ettevõttest. ?Pro Kapitali hinda näivad määravat aga peamiselt Preatoniga ning Preatoni Pangaga seotud ettevõtted,? lausus maakler. ?Kuna praegune hind väga adekvaatselt üldsuse arvamust ei kajasta, siis selline seis moonutab reaalset seisu ning Talse liikumist,? sõnas Elviste. ?Enamus investoreid ei kaotaks, kui seda ettevõtet ei oleks börsil,? ütles ta.

?Tundub, et ilmselt on investoreid ebavõrdselt koheldud,? viitas maakler ka ajakirjanduses viidatud sisetehingutele.

Ühispanga turuanalüüsidivisjoni direktor Sven Kunsing lausus, et kuna Pro Kapitali aktsionärideks on peamiselt maksuvabad ettevõtted, Itaalia päritolu eraisikud või nende firmad, siis sellise omanikestruktuuri põhjal on arusaamatu, miks peaks Pro Kapital olema noteeritud Tallinna väärtpaberibörsil.

?Tegu on pigem mitteavaliku ettevõttega, mille juhtkonnal ja omanikeringil poleks vaja ennast koormata avalikkusega suhtlemisega,? ütles ta. ?Kohalike investorite huvi on Pro Kapitali vastu osutunud leigeks, samuti pole olnud huvilisi meie välisinvestoritest klientide hulgas,? rääkis Kunsing.

Tallinna väärtpaberibörsi investorsuhete osakonna juhataja Eva Palu sõnul on raske ennustada, kui kauaks Pro Kapitali aktsiatele jääb kehtima eelmisel neljapäeval kehtestatud kauplemiskeeld. ?Me ei taha järelvalve huvides kommentaare anda, kõrgendatud järelevalve käib,? kinnitas ta.

Väärtpaberiinspektsiooni peadirektor Kristjan-Erik Suurväli ütles, et lähtuvalt ajakirjanduses avaldatule kontrollib inspektsioon Pro Kapitali tegevust. ?Aga ma ei täpsusta, mida täpselt, meil pole seaduse kohaselt õigust kommenteerida,? lisas Suurväli.

Tallinna väärtpaberbörs peatas Pro Kapitali aktsiate ja vahetusvõlakirjadega kauplemise 19. juulil. Kauplemist ei lubata enne, kui Pro Kapital on ajakirjanduses esitatud süüdistused ümber lükanud. Viimase nädala jooksul on ajakirjanduses ilmunud rida artikleid, milles süüdistatakse Ernesto Preatoni kontrolli all oleva Pro Kapitali juhtkonda investorite ebavõrdses kohtlemises ning risttehingute teostamises.

Pro Kapitali aktsia hind oli kauplemise peatamise hetkel 59 krooni ja 40 senti.

___________________________________________

Preatoni segab võimaliku pettuse jälgi

Maksuamet puistas Pro Kapitali ruume

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing