Tehases lõppviimistletud laudadest saab pragudevaba põranda

Rain Vainik 01. august 2001, 00:00

Eestis selliseid põrandalaudu ei toodeta, küll aga imporditakse neid näiteks Rootsist.

Nimelt on võimalik korralikult alla 8% niiskussisalduseni kuivatatud lauad tehases katta kas õli või lakiga ja seejärel pakendada, transportida ning müüa kasvõi ehitusmaterjalide kaupluste külmadest ladudest.

Põrandalauad tuleb paigalduskohta toimetada ja seal paar päeva seista lasta ilma pakendeid avamata. Paigaldatakse üldjuhul spetsiaalsete naelte või kruvidega laagidele kinnitades. Alla 30 m2 põranda võib paigaldada ka ?ujuvana?, liimides lauad vuukidest kokku.

Sellisele liimitud põrandale võib praktiliselt lubada pragude garantii, põrandakütte järsul sisse- või väljalülitamisel ja/või alla 20% õhuniiskuse puhul võib siiski ka sellisesse põrandasse pragusid tulla.

Tehases viimistletud lauad kaetakse laudade kolletumist vältiva leelisega ning naturaalset või valkjat tooni õliga. Saada on ka lakiga kaetud lauad. Erinevaid värvilisi õlisid ning toonitud leeliseid kasutades võib põrandalaudadele anda väga erinevaid toone. Sel juhul tuleb tellida tehasest lauad töötlemata kujul. Leidub ka eelnevalt vanutatud ja siis tumeda õliga kaetud põrandalaudu, need näevad välja nagu vana talupõrand.

Kes korra õlitatud laudadega on kokku puutunud, see tavaliselt enam lakitud põrandat ei soovi ? õli ei moodusta eraldi kihti puidu pinnale, vaid tungib sügavale puidu pooridesse. Õliga töödeldud põrandalaud on katsudes mõnus ja soe.

Ajaloohuvilistele on rootsi tootjatel pakkuda ka esivanemate moel, ainult leelise ning laudpõranda seebiga töödeldud laudu. Erinevalt õlist, mis kuivades moodustab kohe väga hea puidukaitse, valmib spetsiaalse põrandaseebiga töödeldud laudpõrand alles mitme aasta jooksul perenaise hoolsa hooldustöö tulemusena.

Kuna rootslastel on laudade tootmisel pikad traditsioonid, siis õnnestub neil hästi ka väga laiade põrandalaudade tootmine. Standardlaiusteks on 135, 158 või 183 mm, pikkus vaba, punntapid on freesitud ka laudade otstesse. Tellimisel võib saada ka 280 või isegi 320 mm laiusi laudu, valmistatakse ka koonilisi laudu. Sellise tellimuse puhul tuleb tootjale teatada oma toa plaanimõõdud ning lauad saabuvad tehasest nummerdatuna. Tellijal jääb need ainult õiges järjekorras ja suunas laagidele kinnitada.

Standardlaiuses töödeldud rootsi põrandalaudade hinnad algavad 500 kr/m2. Hinnavahet n-ö tavaliste põrandalaudadega kahandab asjaolu, et ära jäävad kulutused viimistlusele.

Nagu öeldud, on puu elav materjal ja meie laiuskraadid pakuvad põrandalaudadele tõelist ?koeraelu?. Seega võivad praod tekkida ka rootsi laudpõrandasse. Tänu hoolikale materjalivalikule, kuivatamisprotsessile ja korralikule pakendamisele saabuvad lauad ehitusobjektile garanteeritult 8% niiskusesisaldusega, seega on pragude tekkimise võimalus viidud miinimumini.

Kuna Eestis tegutsevate saeveskite ja kuivatite põhitoodanguks on ehituslik saematerjal, siis ei leia Eestis naljalt tootjat, kes põrandalaudade tootmisele ja eriti kuivatamisele piisava hoolikusega läheneksid.

Peale korraliku kuivatamise on väga tähtis ka valmislaudade vaakumpakendisse pakkimine, omandab ju puit lahtiselt laos seistes kiiresti ümbritsevale õhule vastava niiskuse. Erandeid muidugi on ? Eestis on mõned firmad, kes toodavad ning pakendavad põrandalaudu euroopa turule, nende kvaliteediga on kõik korras. Kahjuks ei paku keegi neid laudu eesti turul. Selle aasta ehitusmessidelt on meelde jäänud Kop-Kop põrandalauad ning Puumarketi poolt pakutu.

Vt. ka tabelit: Tehases kuivatatud ja lõppviimistletud põrandalaua ruutmeetri hind on tavalise

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:46
    Otsi:

    Ava täpsem otsing