Eesti põllumajandustoodang kahaneb

ÄP Online 06. august 2001, 00:00

Majandusanalüütik Heido Vitsur kirjutas Vaba Euroopa majanduskommentaaris, et Eestis näikse seni olevat märkamata jäänud, et kui arenenud riikides moodustabki põllumajandus sisetoodangust ainult kaks-kolm protsenti, moodustab seal ka toit elanike lõpptarbimisest umbes kolmandiku, ning et toiduse tootmisega seotu omab seal ligikaudu sama suurt osa ka kogu majanduses, sealhulgas töökohtade arvus.

Viimane asjaolu näitab põllumajandusega seonduvat aga täiesti teises valguses kui põllumajanduse osatähtsus sisetoodangus ja selgitab, miks lisaks julgeolekukaalutlustele kaitseb enamik riike kõikjal nii kiivalt oma väikesearvulise põllumeeskonna huve: olgu selleks siis WTO läbirääkimised või siseriiklikud eelarvedebatid, kirjutab Vitsur.

Eestis aga pole seni nähtud midagi halba selles, et meie põllumehed peavad omal jõul võistlema end tolli-, sanitaar- ja kvoodibarjääride taha peitunud ja eksporditoetusi nautivate võistlejatega teistest riikidest ja et kogu maaelu on selle tulemusel alla käinud.

?Pealegi tundub mulle, et suur osa rahvast on sellise poliitikaga olnud päri, kuivõrd see on kindlustanud meile lühiajalises perspektiivis madalamad toiduainete hinnad,? märgib Vitsur. ?Kuid reaalsete konkurentsitingimustega mittearvestamise kõrval on Eesti põllumajandust ilmselt veelgi raskemini mõjutanud kujutelm, nagu oleks pool sajandit hiljem olnud võimalik taastada ja efektiivselt tööle rakendada suur osa 200 000st omaaegsest talundist.?

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing