A.Le Coq haarab raha ja turgu

Inno Tähismaa 10. august 2001, 00:00

Eile avaldatud Tartu tehase esimese poolaasta andmete põhjal kasvas ettevõtte käive võrreldes möödunud aastaga 14% 178 miljoni kroonini ja puhaskasum 37% 30 miljoni kroonini. Konkurendi ASi Saku Õlletehas käive kahanes sama ajaga 5% ja puhaskasum kukkus 36%. Saku kasum 25 mln krooni jäi alla Tartu tulemusele.

Tartu Õlletehas laieneb tuleval aastal veel kolmandiku võrra, sest praegune tehas ei jaksa januste kundede nõudmisi rahuldada. Tartu Õlletehase juht Tarmo Noop ütles, et tegemist on tehase laienduse, mitte täiesti uue tehasega. ?Praegu töötab tehas täisvõimsusel,? iseloomustas Noop Tartu tehase seisu. Tema sõnul kavatsevad omanikud panna laiendusse 50 miljonit krooni.

Tartu Õlletehas hakkas ühte tugevat õllemarki toetava strateegiaga pihta 1997. aastal, mil tehas läks Soome karastusjookide tootja Olvi OY kätte. Olvi pani käiku 270 miljonit krooni, millega ehitati 1999. aasta suveks täiesti uus tehas. Tartu plaan oli kaks aastat tagasi saavutada 2002. aastaks 30% turuosa. Siis ütles Saku Õlletehase juht Cardo Remmel, et Tartu on lati liiga kõrgele seadnud. ?Turuosa määravad turundusvõtted, mitte uued seadmed,? kommenteeris Remmel uue tehase avamist Tartus.

Tartu tehas võttis Remmeli märkust kuulda ja panustas uue õlle A. Le Coq turunduskampaaniasse 6,5 miljonit krooni. Kampaania lõi tugevalt konkurente. Tartu tehase turuosa kasvas kahe aastaga 10protsendilt 40-le. Seejuures kaotas AS Viru Õlu 10% turust ja Saku turuosa pole kerkinud 50% kõrgemale. Erinevalt Tartu tehasest on Saku loobunud oma esimese tugeva kaubamärgi Saku Originaali toetamisest ja viimased kampaaniad on mõeldud uute toodete Saku On Ice ja Sack Bei Reval turuletoomiseks.

Lisaks kuulub Tartu Fizzi siidrile 62%, GIN long drink?ile 42%, limonaadidele 20% ja mineraalveele 10% turuosa. Tartu tootmismahust liitrites moodustab õlu kaks kolmandikku.

Tartu tehase juht Tarmo Noop lubas mõni aasta tagasi, et ligi 300mln investeering teenitakse omanikele tagasi 5?6 aastaga. Kui arvestada, et tehas toodab poole aastaga pool aastakasumist, tuleb Tartu tehasel tänavu täis 60 mln krooni puhaskasumit. See on samas suurusjärgus Saku tehase oodatava kasumiga.

Kui Saku Õlletehas on aasta-aastalt töötajate arvu suurendanud, siis Tartu tehase töötajate arv väheneb. Kui paar aastat tagasi töötas Tartu tehases 248 töötajat, siis möödunud aasta lõpus 181. Saku tehases töötas möödunud aasta lõpus 269 töötajat.

Saku Õlletehase suhte- ja teabekorraldusjuht Urmas Pail ütles, et Saku tehasel lähiajal suuremat laiendust kavas pole, kuigi ettevõtte viimase aja maaostud lubavad seda oletada.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 11:47

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing