Kesknädal: Tulumaksusoodustuse kärpimine lööb keskklassi

15. august 2001, 08:24

Rahandusministeerium maskeerib tulumaksusoodustuse kärpimise eelnõu rikastelt toetuse äravõtmisena, ent tegelikult on selle sihtmärgiks hoopis tärkav keskklass, kirjutab Kesknädalas Allan Alaküla.

Rahandusministeeriumi tulumaksusoodustuste kärpimise eelnõu puudutab ametliku statistika järgi alla 2000 inimese (so neid, kes said tänavu maksuametilt mulluste eluasemeintresside ja koolituskulude pealt tagasi üle 13 000 krooni).

Kuigi pururikas Ernesto Preatoni peab Kesknädala intervjuus keskklassiks 50 000-60 000 krooni kuus teenivaid eestimaalasi, tuleb 5000-kroonist keskmist saava rahva meelest kenasti toime ka Riigikogu liikme palgaga.

Eluasemelaenu võtavad pangast põhiliselt palgatöötajad, kelle sissetulek on võrreldes ettevõtjatega küll madalam, kuid stabiilsem. Pangalaen on enamikule palgasaajatele ka ainus võimalus üldse kodu soetada (meenutame ka Lennart Meri nimelist noore pere kodu kampaaniat).

Isegi kui abikaasad täidavad ühise tuludeklaratsiooni, lööb maksumuudatus juba 700-800 tuhat krooni eluasemele laenanuid. Umbes samalt tasemelt algavad Tallinnas kõige odavamate majade hinnad, nendib Kesknädal.

Reformierakond, kes suurendas tulude ebavõrdsust hüppeliselt suurettevõtete tulumaksuvabastusega, on seega sihikule võtnud korralike palgasaajate tulude piiramise. Loo teine iroonia peitub aga selles, et eluasemeintressid vabastati tulumaksust just Reformierakonna Haapsalu kamarilja initsiatiivil, kellele viis kuus aastat tagasi toonased majalaenud üle jõu hakkasid käima, kirjutab Alaküla.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing