Presidendi valimine riigikogus lõhub valitsuse

27. august 2001, 00:00

Äripäeva hinnangul on reaalne võimalus, et järgmine Eesti president valitakse riigikogus ja selleks saab Peeter Tulviste. Riigikogus presidendi valimine on halb sündmuste käik, sest võib kutsuda esile valitsuskriisi.

Võimalusele, et president valitakse riigikogus, annab alust reedel Mõõdukate ja Isamaaliidu vahel sõlmitud kokkulepe, et esimeses voorus hääletatakse Andres Tarandi poolt. Kui Tarand vajalikku toetust ei saa, siis esitatakse teises voorus Peeter Tulviste.

Mõõdukate ja Isamaaliidu ühiskandidaat saab vajaliku toetuse, kui teda asub toetama riigikogus kõige suurema fraktsiooniga Keskerakond. Selline koostöö on reaalne, sest Keskerakonna kandidaadil Peeter Kreitzbergil puuduvad riigikogus ja valijameeste kogus võiduvõimalused. Kui valimine läheb valimiskogu kätte, siis väheneb Edgar Savisaare võimalus tulemusi mõjutada. Seetõttu üritab Savisaar kindlasti teha osaga kolmikliidust koostööd.

Kuna viimaste arvamusuuringute kohaselt on valimiskogus parimad võimalused Toomas Savil, siis on Savisaarega kokkuleppimisele kõige lähemal Isamaaliit, ja just see osa erakonnast, kes eelistab Tunne Kelamile Peeter Tulvistet. Tulviste toetajate esirinnas on peaminister Mart Laar.

Tõenäoliselt on Edgar Savisaar nõus toetama Isamaaliitu, kui Mart Laar lubab vastutasuks kaasata Keskerakonna Tallinna võimuliitu. Taolisele kokkuleppele viitab ekslinnapea Jüri Mõisa möödunud nädalal Tallinna linnavolikogus tehtud kriitiline avaldus reformierakondlasest volikogu esimehe Rein Voogi suhtes.

Savisaar ei pruugigi mingit olulist ametikohta vastu nõuda. Savisaart rahuldab ka see, kui ta suudab kolmikliidu lõhestada. Kõrge populaarsusega Keskerakond pole suutnud tulla võimule, sest kolmikliidu erakonnad väldivad koostööd Savisaarega. Kui Savisaarel õnnestub luua tänu presidendivalimistele pretsedent, siis on tal pärast järgmisi valimisi palju suuremad võimalused moodustada osaga praegusest kolmikliidust uus valitsuskoalitsioon. Savisaarega koostöö vastu räägib see, et Mart Laar on kogenud poliitik. Kui Tulviste valitakse riigikogus Keskerakonna häältega presidendiks, siis võib tagajärjeks olla valitsuskoalitsiooni lagunemine.

Isamaaliit võib muidugi loota, et suudab ministrikohtade ümbermängimisega Reformierakonda rahustada. See tähendaks tõenäoliselt peaministri koha loovutamist, mis oleks Isamaaliidule liiga kõrge hind pileti eest Kadriorgu.

Muidugi võib ka uue valitsuse moodustamisel minna koostööle Keskerakonnaga, aga siis ei pruugi Isamaaliit olla Keskerakonnale enam sobilik partner. Isamaaliit jääks opositsiooni ning ühise valitsuse moodustaksid Kesk- ja Reformierakond.

Äripäeva arvates on kõige parem, kui järgmise presidendi valib valijameeste kogu. See aitab vältida kolmikliidus tekkida võivaid pingeid ja vähendab võimalust, et uus president pannakse paika kitsas ringis peaministri ?tagatoas?.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing