Meri usaldaks riigipea valimise rahva kätte

11. september 2001, 08:19

Oktoobri alguses presidendi ametist lahkuva Lennart Meri üleskutset anda riigipea otsevalimine rahva kätte tervitas kohe Keskerakond, kes tegi teistele erakondadele ettepaneku leppida põhiseaduse kiireloomulise muutmise asjus kokku, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Pean mõistlikuks viia põhiseadusesse presidendi otsevalimine. Loodan, et järgmine president valitakse aastal 2006 otse rahva poolt,? ütles Meri riigikogu ees peetud kõnes.

Presidendi otsevalimine annab Meri sõnul rahvale võimaluse rääkida kaasa riigi juhtimises, vähendades ka üldist võõrandumist.

Keskerakond kutsus pärast Meri avaldust parlamendierakondade juhtpoliitikuid 19. septembriks ümarlauale.

Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare sõnul tuleks seal arutada taktikat, mis tagab riigipea otsevalimise seadustamise veel riigikogu praeguse koosseisu ajal.
Põhiseaduse kiireloomuline muutmine nõuab nelja viiendiku ehk 81 riigikogu liikme toetust. ?Nüüd kui president tuli selgelt selle asja taha, omandab see ka ühiskonnas rohkem kõlapinda. Telgi taga on paljud poliitikud öelnud, et nad on asjaga päri. Olgu siis mehed ja tehku ära,? sõnas Savisaar. Ta meenutas, et Keskerakond on taotlenud aastaid otsevalimisi.

Savisaar ei uskunud spekulatsiooni nagu võiks Meri algatuse taga olla tema soov saada viie aasta pärast taas presidendiks.

Meri teise ettepaneku kohaselt tuleks riigikogul luua uus õigusliku järelevalve süsteem, mis lahendaks põhiseaduslike organite vahelisi vaidlused. Eesti Vabariik vajab institutsiooni, kes lahendab lõplikult näiteks valitsuse ja parlamendi või presidendi ja parlamendi vahelised vaidlused ning annab selge, riigiõiguslik lahendi, selgitas riigipea.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing