Eesti tugevdab rünnaku mõjul julgeolekut

ÄP Online 12. september 2001, 00:00

Terrorismiaktil USAs on maailmamajanduses äärmiselt suur mõju, mis hakkab peegelduma ka Eesti majanduses, ütles investeerimispanga Trigon Capitali juht Joakim Helenius.

?Maailmakaubanduskeskus on Wall Streeti süda, kus on töötanud ja töötab kümneid tuhandeid finantsspetsialiste. Ma olen ka ise seal töötanud, hoonete kokkuvarisemisel on finantsturgudel tegutsejatele tohutu psühholoogiline mõju,? rääkis Helenius.

Helenius lisas, et terrorismiakt tuli maailma finantsturge silmas pidades halval ajal, kus turgude trend oli niigi ebalevalt allapoole. Homme (st täna) turgude avanedes valitseb kindlasti veel ebaselgus. ?Äärmiselt oluline on see, kuidas käitub USA poliitiline juhtkond,? märkis Helenius.

Kuna kahtlustatakse, et rünnakute taga on mõni araabia päritolu terroriorganisatsioon, siis Heleniuse hinnangul on tegemist olukorraga, kus maailm rebitakse kaheks ? läänemaailm ja muu maailm. ?See ei ole tingimata halb uudis Eestile. Tõenäoliselt siia investeeringud jätkuvad, kui Eesti liitub Euroopa Liidu ja NATOga. See on aga samas ka meeldetuletus kõigile eestlastele ? kas tahame olla väljaspool, kui läänemaailm hakkab sulgema väravaid,? rääkis Helenius.

Eile õhtul küsitletud Eesti pangajuhid ja analüütikud olid sündmuse mõju hindamisel ettevaatlikud. ?Kuni tegemist pole riikidevahelise sõjalise konfliktiga, siis terrorismiaktid USAs Eesti turge märkimisväärselt mõjutada ei tohiks, tegemist on pigem emotsionaalse kriisiga,? ütles Hansabank Marketsi juht Erkki Raasuke eile õhtul. Raasukese sõnul liigub maailmas raha tõenäoliselt enam aktsiatest võlakirjadesse. ?Aktsiatele on see mõningane lisamüügi surve kindlasti. Enam hinda lähevad ka nn põhiväärtused, näiteks kuld,? lisas ta. Samas märkis Raasuke, et mõningast mõju võib emotsionaalne kriis omada Telekomi aktsiale, mis on teistest enam integreeritud maailmamajanduses toimuvaga. Raasukese sõnul vaatas Hansapank üle ka oma kauplemisportfelli positsioonid ning igaks juhuks on mõned Hansapanga töötajad, eelkõige valuutatehingutega seotud inimesed, tööl tavapärasest kauem, et jälgida maailmaturgude liikumist.

Hansapanga juhatuse esimees Indrek Neivelt ütles, et ei taha veel hinnata USAd tabanud terroriaktide mõju maailmamajandusele ja Eestile. ?Ei taha spekuleerida, ootame veel paar päeva,? lausus Neivelt eile õhtul, viidates samuti sellele, et hetkel on kõik turud kinni.

Tallinna väärtpaberibörsi juht Gert Tiivas avaldas usku, et tegu on vaid suure, kuid siiski ühekordse juhtumiga, mis ei päästa valla paanikat, muidugi mõjutab see majandust ja investorite vaateid. ?Turu kohta ei hakka ma spekuleerima,? lisas Tiivas.

Eile tõusis bensiini 95 hind Rotterdami sadamates 9 ehk 305 USA dollarile tonnilt. Eestis on oodata kütuse hinna tõusu üsna pea pärast hinnatõusu maailmaturul, sest suuri varusid kütusefirmadel pole.

Neste Eesti juhatuse esimees Artur Praun ütles eile õhtul, et ei oska öelda, millal hinnad tõusevad. ?Meie hinnad sõltuvad iga konkreetse toote ostuhinnast,? rääkis Praun. ?Kuni ostuhind pole muutunud, seni ei saa midagi öelda.? Prauni sõnul näeb ta uusi hindu börsil alles täna hommikupoolikul. ?Valmistoote hinnatõus nädala pärast ei pruugi olla selline, nagu täna emotsioonides kardetakse,? lausus Praun. ?Lähipäevad näitavad, mis suunas naftahinnad hakkavad liikuma.?

Londoni rahvusvahelisel naftaturul IPE tõusis eile brenti margi naftahind 3,60 dollarit 31,05 dollari tasemele ehk 13, börsid suleti. Diilerid ütlesid Reutersile, et kuna USA ettevõtted ei saanud kaubelda New Yorgi börsil, mis rünnaku tõttu oli suletud, siis saavad nad kasutada rahvusvahelist naftabörsi Londonis. ?Me näeme hulka tellimusi, mis on kuhjunud pärast New Yorgi börsi sulgemist. Rahvusvaheline nõudmine tähendab, et kütuse hind läheb üles, kuld läheb üles,? ütles maakler Chistopher Bellow Londonist.

Valitsus kogunes eile õhtul kabinetinõupidamisele, milles kinnitati, et Eesti jaoks olulised objektid on kaitstud ja ametkonnad rakendavad vajaduse korral meetmeid, kui ilmnevad asjaolud, mis nõuavad turvalisuse suurendamist. Nõupidamisel tehti asjaomastele ministritele ülesandeks hoida valitsuse liikmed pidevalt kursis Ameerika Ühendriikides toimuvaga. Märgiti, et Eesti politsei on tugevdanud Ameerika Ühendriikide Tallinna saatkonna ja Tallinna lennujaama julgeolekumeetmeid.

___________________________________________

USA ründamine tekitab paanikat

Eile krahh Euroopas, täna Aasias ja USAs

Katastroof tekitas finantsturgudel kaose

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:52
    Otsi:

    Ava täpsem otsing