Poliitikud eelarvest

04. oktoober 2001, 00:00

Riigieelarve on suur pettumus. Meie koalitsioonipartnerite survel on see praegu liialt optimistlik ja kipub olema ebarealistlik. On lubamatu, et jooksvaid kulusid kaetakse Hüvitusfondi vahenditest. Reformierakond on valmis alustama eelarve eelnõu kärpimist, aga see tuleb metsikult valus. Reformierakond pole rahul ka omavalitsuste toetusfondi summade vähendamisega. (EPL, 27. 09.)

Eelarve on täis küsitavusi. Praeguses olukorras on liiast enam kui 12-line eelarvekasv. Ei välista, et mingil ajahetkel tekib vajadus kulud ja tulud uuesti üle vaadata. Kulutuste kokkutõmbamise ainsa allikana näen mõne investeeringu edasilükkamist 2003. a. Kindlasti pole võimalik kärpeid teha eelarve prioriteetide ? sisejulgeoleku, palgatõusude ja sotsiaalkulutuste arvelt. Ei saa nõus olla omavalitsuste toetusraha 30-lise kahanemisega.

Eelarve mahu kasvuks on planeeritud 12,3 ehk 3,66 mld kr. Eelarve maht saab kasvada SKT kasvades ja inflatsiooni kiirenedes või maksude tõustes. Valitsus planeerib SKT kasvuks 5, inflatsiooniks 3,8. See võimaldaks aga suurendada eelarvet mitte rohkem kui 1,5?1,8 mld ehk 6?7. Ülejäänud 1,5?2 mld eelarve kasvu on kunstlik. (EPL, 02.10.)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 11:56
    Otsi:

    Ava täpsem otsing