Suur nõudlus elamispindade järele pani kinnisvaraturule pommi alla

Ain Alvela 17. oktoober 2001, 00:00

Näib, et paljud pikka aega vaid kinnisvara vahendamisega tegelenud firmad on kiiresti arendustegevusele ümber orienteerunud. Veel neli-viis aastat tagasi peaaegu olematu uute korterite turusektor on nüüd see marjamaa, millel opereerides läheb kinnisvarafirmadel suhteliselt madala riskiga korda oma majanduslikku seisu oluliselt edendada ning teisi, hetkel väherentaableid või kahjumlikke tegevusalasid hinges hoida.

Kinnisvaraturg on viimase aastaga kasvanud rohkem, kui keegi ennustada oskas. Eriti jõuliselt väljendub see elamispindade hinnarallis, mis järgmisel aastal küll mõnevõrra tuure maha võtab, kuid olulist tagasilööki kindlasti ei tule, sest suur hulk perekondi elab ikka veel pead-jalad koos ja januneb uue korteri või maja järele. See aga on vesi maakleriteenuste pakkumisega tegelevate firmade veskile. Jalgu seinale ei saa aga keegi sellel turul osalejatest visata, sest reaalsus seisneb karmis olelusvõitluses ? edu saadab seda, kes sündmuste käiku õigesti ette aimab ja vastavalt nende arengule kiiresti reageerida suudab. Üha tähtsamaks muutub stabiilsus ja etapiviisiline edasipürgimine, sest mõne lörriläinud ebaõige tegevuse tõttu langenuna on selles äris väga raske oma head nime ja turupositsiooni taastada.

Suure tõenäosusega kestab korterituru liikumine arendajatele soodsas suunas veel vähemalt aasta-paar. Elamuehitusbuumist võidavad aga loomulikult ka krediidiasutused, tulevased haldajad, hooldusfirmad ja kindlustuskontorid, kusjuures kõik riskid koonduvad lõppkokkuvõttes korteri või maja ostja pea kohale, kelle rahakoti arvelt kogu see mäng toimub.

Kinnisvaraäris ringlevad rahavood üha suurenevad
TOPi kümne käibeliidri koondkäive (tuh kr)

Liiderfirmade koondkasum kasvas neli ja pool korda
TOPi kümne käibeliidri koondkasum (tuh kr)

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing