Börsileheküljed teevad Äripäevast majanduslehe

Tõnis Oja 19. oktoober 2001, 00:00

Äripäeva börsitoimetuse juht

Äripäeva börsileheküljed on mõeldud eelkõige kaht tüüpi lugejatele: väikeinvestoritele ning spetsialistidele. Spetsialistid on näiteks raamatupidajad, kellel on vaja jälgida valuutakursse, hoiuseintresse ja kas või rahaturufondi tootlusi. Sellesse gruppi kuuluvad ka väikeettevõtted, kes tegelevad näiteks kütuste impordiga, kellele aga kütustele ja metallidele spetsialiseeritud uudisteagentuuri Platt?s teenuste sisseostmine on liiga kallis. Neid väikeettevõtteid silmas pidades avaldame olulisemate naftasaaduste, aga ka teiste börsikaupade (metallid, kohv, suhkur) börsihindu, mis sisuliselt on nende kaupade maailmaturu hinnad.

Peamine sihtgrupp, kellele me börsilehekülgi teeme, on siiski väikeinvestor, kes paigutab või mõtleb paigutada oma vaba raha väärtpaberitesse. Need investorid, kes soetavad aktsiaid pikemaks perioodiks (aastateks), ei pea igapäevaselt istuma arvutiekraanide ees ega pidevalt jälgima interneti vahendusel aktsiahindade liikumisi. Selliseid inimesi, kellel on aega ja tahtmist jälgida päev päeva järel hinnaliikumisi reaalajas, on mittespetsialistide hulgas vähe. Enamik neist on seotud oma põhitööga ning võib-olla alles õhtul enne magamaminekut leiavad aega heita pilgu ajalehele ja vaadata, kuidas nende investeeringud elavad.

Maailm on muutumas väiksemaks. Vara paigutamine välisaktsiatesse muutub järjest hõlpsamaks. Tallinna Väärtpaberibörsil noteeritud ettevõtete valik on väike ja ettevõttedki tihtipeale väetid. Neile, kes soovivad investeerida mujale maailmas, avaldame väikese valiku ka naaberturgude (Soome, Rootsi), aga ka maailma juhtiva väärtpaberituru (USA) ettevõtete aktsiainfot.

Ega börsiinformatsiooni ei avaldata ainult majanduslehtedes. Aktsiate hinnaliikumisi, fondide tootlusi ja muud taolist avaldab ka enamik maailma päevalehti (kui tabloidid välja arvata). Kui suures ulatuses seda tehakse, sõltub paljuski kohalikest oludest.

Börsiinformatsioon on aga iga majanduslehe kohustuslik osa. Tihti hõlmab finantsturgudele pühandatud lehekülgede arv suurema osa majanduslehe mahust. Kuna Eesti finantsturud pole veel piisavalt välja arenenud, on ka Äripäeva börsilehekülgede maht suhteliselt tagasihoidlik.

Majanduslikult aktiivsed inimesed ei saa kusagil maailmas läbi börsiinformatsioonita. Erand pole selles suhtes ka Eesti. Olen üsna kindel, et see aeg ei olegi nii väga kaugel, kui börsilehekülgede maht kasvab Äripäevas plahvatuslikult.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:09
    Otsi:

    Ava täpsem otsing