• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toiduainetootjad eitavad müügi vähenemist

  Kalatöötleja ASi Viru Kalatööstus juht Agu Laanemets ütles, et tema juhitavas ettevõttes pole käive vähenenud. Tema sõnul käive septembris kasvas ja 9 kuu käive on kokku kerkinud 4.
  Piimatöötleja ASi Laeva Meierei nõukogu liige Mati Mölder ütles, et Laeva Meierei käive pole septembris vähenenud. Tema sõnul pole märgata kasvu vähenemist kogu turul.
  Samas märkis Laanemets, et näiteks kalakonservide müügi 20 langus septembris võrreldes möödunud aastaga võib tuleneda toorainepuudusest. ?Kevadel kardeti kalade suu- ja sõrataudi, mistõttu paljud kalamüüjad loobusid ärist,? ütles Laanemets.
  Kalakonservide müügi langus oli üks tegureid, miks toiduainete tootmine tervikuna kukkus septembris võrreldes möödunud aastaga 3,3. Rohkem kahanes veel piima (-25) ja või müük (-59).
  Eesti piimatoodete müügi vähenemise septembris võis põhjustada hinnalangus Euroopas, ütles ASi Ühinenud Meiereid endine juht ärimees Aivar Pärgmäe. Tema sõnul on praegu välisturgudel, eriti Euroopas hinnad all, mistõttu olukord sarnaneb mõne aasta taguse ajaga, mil Eesti turu ujutasid üle odavad Euroopa toiduained. ?Piima- ja võibörsidelt võib praegu päris hästi teenida,? märkis Pärgmäe.
  Hansabank Marketsi makroanalüütiku Maris Lauri sõnul oli september aeglasem töötleva tööstuse toodangu müügi kasv ootuspärane, neljas kvartal võib tulla veel kehvem.
  Tänavu septembris müüsid Eesti tööstusettevõtted 2 rohkem toodangut kui aasta tagasi ning üheksa kuu kokkuvõttes suurenes toodangu müük eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes 6, teatas eile statistikaamet. Töötleva tööstuse toodangu müük suurenes septembris eelmise aasta septembriga võrreldes 3.
  ?Selge, et Euroopa majanduskasvu aeglustumine on Eestisse jõudnud,? ütles Lauri. ?Oli tunda ka sisemõju ? mõjutasid energeetika ja mäetööstus.?
  ?September oli kehv, aga kolmas kvartal kokku on parem kui teine kvartal,? ütles Maris Lauri. ?Tõenäoliselt tuleb neljas kvartal pigem pisut kehvem, aga traagikasse langeda ka ei maksa. Kui mujal maailmas läheb allamäge, ei saa loota, et meil läheb endiselt ülesmäge.?
  Majandusministeeriumi hinnangul peegeldavad septembri tööstustoodangu kasvu numbrid maailmamajanduse jahenemist. Ehkki üheksa kuu kokkuvõttes suurenes tööstustoodangu müük ligi 6, oli tööstustoodangu müügi kasv septembris selle aasta madalaim, kommenteeris majandusministeerium.
  Müügi alanemine toiduainetööstuses on majandusministeeriumi kinnitusel peamiselt tingitud välisnõudluse vähenemisest piimatoodete järele.
  Samas tuleb tõdeda, et ekspordi osatähtsus töötleva tööstuse müügis on kasvanud viimastel kuudel 2-3 protsendi võrra ligi 60ni. Ekspordi osatähtsuse tõus võib viidata ka üldisele majandusaktiivsuse langusele Eestis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Säästkem energiat taastuvenergiale
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Ei ole mõtet raisata aega kalli elektrihinna ja CO2 kvootide üle kirumisele, vaid asuda kiirelt taastuvenergia tootmist edendama, kirjutab SEB majandusanalüütik Mihkel Nestor nädalakommentaaris.
Valge Maja hoiatab järgmise finantskriisi eest
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Valge Maja hoiatas reedel, et Kongressi saamatus suurendada riigivõla piirmäära võib viia majanduse langusesse ja kriitiliste riigiteenuste kärpimiseni, vahendab Reuters.
Venemaal algas AstraZeneca vaktsiini tootmine
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Venemaal Moskva oblastis Puštšinos algas AstraZeneca koroonavaktsiini tootmine ravimifirmas R-Farm, teatab TASS.
Krüptopüramiidi looja pandi USAs 7,5 aastaks vangi
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.
New Yorgi kohtunik mõistis enam kui sadat investorit kokku 90 miljoni dollariga tüssanud Stefan Qinile 7,5 aastase vanglakaristuse. Noormehe asutatud krüptobörside fond osutus tegelikkuses Ponzi skeemiks.