Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Toiduainetootjad eitavad müügi vähenemist

  Kalatöötleja ASi Viru Kalatööstus juht Agu Laanemets ütles, et tema juhitavas ettevõttes pole käive vähenenud. Tema sõnul käive septembris kasvas ja 9 kuu käive on kokku kerkinud 4.
  Piimatöötleja ASi Laeva Meierei nõukogu liige Mati Mölder ütles, et Laeva Meierei käive pole septembris vähenenud. Tema sõnul pole märgata kasvu vähenemist kogu turul.
  Samas märkis Laanemets, et näiteks kalakonservide müügi 20 langus septembris võrreldes möödunud aastaga võib tuleneda toorainepuudusest. ?Kevadel kardeti kalade suu- ja sõrataudi, mistõttu paljud kalamüüjad loobusid ärist,? ütles Laanemets.
  Kalakonservide müügi langus oli üks tegureid, miks toiduainete tootmine tervikuna kukkus septembris võrreldes möödunud aastaga 3,3. Rohkem kahanes veel piima (-25) ja või müük (-59).
  Eesti piimatoodete müügi vähenemise septembris võis põhjustada hinnalangus Euroopas, ütles ASi Ühinenud Meiereid endine juht ärimees Aivar Pärgmäe. Tema sõnul on praegu välisturgudel, eriti Euroopas hinnad all, mistõttu olukord sarnaneb mõne aasta taguse ajaga, mil Eesti turu ujutasid üle odavad Euroopa toiduained. ?Piima- ja võibörsidelt võib praegu päris hästi teenida,? märkis Pärgmäe.
  Hansabank Marketsi makroanalüütiku Maris Lauri sõnul oli september aeglasem töötleva tööstuse toodangu müügi kasv ootuspärane, neljas kvartal võib tulla veel kehvem.
  Tänavu septembris müüsid Eesti tööstusettevõtted 2 rohkem toodangut kui aasta tagasi ning üheksa kuu kokkuvõttes suurenes toodangu müük eelmise aasta sama ajavahemikuga võrreldes 6, teatas eile statistikaamet. Töötleva tööstuse toodangu müük suurenes septembris eelmise aasta septembriga võrreldes 3.
  ?Selge, et Euroopa majanduskasvu aeglustumine on Eestisse jõudnud,? ütles Lauri. ?Oli tunda ka sisemõju ? mõjutasid energeetika ja mäetööstus.?
  ?September oli kehv, aga kolmas kvartal kokku on parem kui teine kvartal,? ütles Maris Lauri. ?Tõenäoliselt tuleb neljas kvartal pigem pisut kehvem, aga traagikasse langeda ka ei maksa. Kui mujal maailmas läheb allamäge, ei saa loota, et meil läheb endiselt ülesmäge.?
  Majandusministeeriumi hinnangul peegeldavad septembri tööstustoodangu kasvu numbrid maailmamajanduse jahenemist. Ehkki üheksa kuu kokkuvõttes suurenes tööstustoodangu müük ligi 6, oli tööstustoodangu müügi kasv septembris selle aasta madalaim, kommenteeris majandusministeerium.
  Müügi alanemine toiduainetööstuses on majandusministeeriumi kinnitusel peamiselt tingitud välisnõudluse vähenemisest piimatoodete järele.
  Samas tuleb tõdeda, et ekspordi osatähtsus töötleva tööstuse müügis on kasvanud viimastel kuudel 2-3 protsendi võrra ligi 60ni. Ekspordi osatähtsuse tõus võib viidata ka üldisele majandusaktiivsuse langusele Eestis.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Vastulause: tarneahelate ümberkujundamisega seotud väljakutseid maksab tõsiselt võtta
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
Tuleb küsida, mil määral õnnestub ettevõtetel kanda kasvanud sisendhinnad üle lõpptoodangu hindadesse, kirjutab Arenguseire Keskuse ekspert Uku Varblane vastukajas Eesti Panga ökonomisti Kaspar Oja kriitikale.
LHV aktsia tõus aitas Balti ja Tallinna indeksid kindlalt plussi
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Balti börsiindeks Baltic Benchmark tõusis täna 1,39% ja Nasdaq Tallinna indeks 1,54% LHV aktsia enam kui viieprotsendise ralli tõukel.
Uueks ehituse asekantsleriks saab Ivo Jaanisoo
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Majandusministeeriumi ehituse asekantsleriks saab Jüri Rassi järel senine ministeeriumi ehitus- ja elamuosakonna juhataja Ivo Jaanisoo.
Comodule koondab ärid ühe katuse alla ja saab uue tegevjuhi Kristjan Maruste jätkab emafirma juhina
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Eesti tehnoloogiaettevõte Comodule muudab ettevõtte struktuuri ja loob grupi, mis koondab enda alla kolm ettevõtet. Senine Comodule'i juht Kristjan Maruste asub juhtima emaettevõtet, Comodule'i ette astub teine asutaja Teet Praks.
Karis NATO tippkohtumisest: Eesti julgeolek muutus veel tugevamaks
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.
President Alar Karis ütles täna Madridis alanud NATO tippkohtumise kohta, et Eesti julgeolek on muutunud tänu tehtud otsustele veel tugevamaks.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.