Peep Sooman • 25. oktoober 2001 kell 22:00

Käibemaks kergitab uuselamute ja kruntide hindasid

Rahandusministeeriumi kaudsete maksude talituse juhataja Ain Ulmre ütles, et juba riigikogus vastu võetud, 1. jaanuaril jõustuva käibemaksuseaduse kohaselt muutuvad käibemaksuga maksustatavaks kõik (käibemaksukohustuslaste poolt ? toim.) võõrandamise eesmärgil rajatavad ehitised koos nende alla kuuluva maatükiga, kui neid müüakse esmakordselt. Lisaks hakkavad uue redaktsiooni kohaselt käibemaksu alla käima kõik krundid, mis võõrandatakse käibemaksukohustuslaste poolt.

?Veel võib uue seadusega tekkida topeltmaksustamine situatsioonis, kus tänavu ehitatavate, kuid alles järgmisel aastal võõrandatavate objektide müügilt tuleb tasuda käibemaks, kuid nende tarbeks ostetud kaupadelt ja teenustelt makstud käibemaksu ei saa maha arvata. Sellele võimalikule probleemile otsitakse praegu lahendust,? sõnas Ulmre.

Laagris 210 eramu ning mitme korterelamuga Veskimöldre uuselamurajooni rajava Arco Investeeringute ASi finantsjuht Veljo Kuusk ütles, et ehkki uus seadus on suhteliselt segane, ei ole firmal praeguse seisuga muud võimalust, kui kruntidele 1. jaanuarist käibemaksu võrra kõrgemad hinnad kehtestada.

?Oleme sunnitud selle juurde lisama, ilmselt teevad nii ka teised, sest kinnisvaraarenduses pole selliseid kasumeid, et saaks maksutõusu enda kanda võtta,? sõnas Kuusk. Kuna majade hindadesse on juba käibemaks sisse kodeeritud, siis tõusevad tema sõnul siiski vaid kruntide hinnad. Seni 2,3 miljonit krooni maksva eramu ning selle aluse maa hind hakkab olema sõltuvalt maatüki suurusest üle 100 000 krooni rohkem.

Kadriorus Faehlmanni tänavale 29 korteriga elamut rajava ehitusfirma Harju Ehitus juhataja Aare Neudorf sõnas, et siiani pole selge, milliseid muudatusi uus seadus kaasa toob. ?Kui rakendatakse nii, nagu seaduses kirjas, siis on küll täielik jant,? ütles ta.

?Ma arvan, et tegu on kellegi isikliku lollusega, lollusi peaks saama parandada,? rääkis Neudorf. ?Hindu ei ole võimalik tõsta. Kui kulu jääb firma kanda, siis on seegi mõeldamatu, see poleks enam äri,? lausus ta. Lisaks on tema sõnul omaette probleemiks praegu rajatavad objektid, kus seaduse jõustumise aeg jääb ehitusperioodi ning müügiaja vahele.

Maksuseaduse teksti välja töötanud Ulmre sõnul tuleb tasuda selliste objektide müügi puhul käibemaks, kuid seda maha arvestada ei saa.

Seni on selgusetu, kas inimesed, kes on ostnud endale eluaseme liisinguga, peavad järgmisest aastast hakkama tasuma lepingus sätestatud summale lisaks ka käibemaksu.

Hansa Liising Eesti kinnisvara projektijuht Sven Soomuste ütles, et kokku on kutsutud töögrupp, kuhu kuuluvad maksuametnikud ning liisingufirmade esindajad, et asjas selgust tuua. ?Ma tõesti ei tea,? sõnas Soomuste võimaliku hinnatõusu kohta.

Reformierakondlane, riigikogu rahanduskomisjoni liige Jürgen Ligi ütles, et maksumuudatus ei ole kuidagi seotud järgmise aasta pingelise eelarvega. ?See lähtub käibemaksu neutraalsusest, kuna kõik kaubad tuleks võrdselt maksustada,? ütles Ligi seni erandkorras käibemaksuvabana püsinud kinnisvara kohta. ?Ega ühegi maksu lisandumine õnnelikuks ei tee, aga pigem küsida käibemaksu kaupadelt, kui küsida maksu tuludelt,? ütles Ligi. ?Lõppkliendile hind tõuseb,? möönis ta.

Hetkel kuum