Olavi Kärsna • 8. november 2001 kell 22:00

Raha peab olema õigel ajal maksuameti kontol

Kunagi oli tõesti maksukorralduse seadusega sätestatud, et maksumaksja peab ülekande tegema hiljemalt seaduses ettenähtud päeval ja kui raha pole õigeks ajaks maksuameti kontole laekunud, selgitavad asja omavahel maksuamet ja pank. See kord muudeti ära aga mitu aastat tagasi ? pärast seda, kui Eesti Pank andis välja määruse, et kommertspangad võivad klientide ülekantavat raha hoida enda käes 48 tundi.

Nüüd on nii, et seaduses ettenähtud päevaks peab raha olema maksuameti kontole laekunud. Ilmselt oleks mõistlik ülekanne teha paar päeva varem. Mitte ainult seepärast, et pangad võivad raha enda käes hoida. Näiteks internetipankade tarkvaras juhtub vahel segadusi, see aga ei ole maksuseaduste seisukohalt vabandus. Kui raha õigeks ajaks maksuameti kontole ei jõudnud, on maksuametil seaduslik õigus intressi arvutada. Tegelikult on ta selleks lausa kohustatud.

Hetkel kuum