Sideamet üritas näidata oma mõjuvõimu

27. november 2001, 00:00

Äripäeva arvates ei ole sideameti otsus tunnistada Eesti Mobiiltelefon järgmisel aastal olulise turujõuga ettevõtjaks piisavalt põhjendatud.

Tarbija seisukohast on Eesti mobiilsideturul toimuv positiivne. Omavahel Konkureerib kolm operaatorit, tarbijal on valikuvõimalus teenusepakkujate ja ka erinevate teenusepakettide vahel. Konkurentsi tulemusena on paranenud teenuse kvaliteet ning langenud mobiilside hind. Seetõttu on sideameti eilne otsus põhjendamatu. Meie hinnangul on mobiilsideturg parim näide sellest, et konkurents tagab kõige paremini tarbijate huvide kaitsmise ja ametnike sekkumine antud juhul on ebavajalik.

Teistsugusel seisukohal on EMT konkurent Tele2, mille juhatuse esimees Ivar Lukk pidas sideameti eilset otsust mõistlikuks. ?Oluline on see, et sideametil on nüüd võimalik järelevalvet teostada ja võimalikke kuritarvitamisi takistada. Ei usu, et see meie tulusid oluliselt mõjutab, aga EMT ei saa nüüd teistele teha alla omahinna pakkumisi,? rääkis Lukk.

Toimetuse hinnangul oleks sideameti valikuline sekkumine ühe konkurendi tegevusse põhjendatud siis, kui EMT tõesti oma positsiooni kuritarvitaks ja teeks konkurentidele ülekohut. Seni ei ole sideamet ega konkurendid suutnud konkreetseid EMT-poolseid kuritarvitusi tõestada.

Mobiilsideoperaatorid on meedias küll üksteist süüdistanud halvas kohtlemises, aga neid vaidlusi iseloomustab väljend ?Pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad?. Nii näiteks teatas eile EMT, et Tele2 võtab EMT-lt võrreldes Radiolinjaga suuremat sidumistasu.

Tegelikult ei süüdista sideamet ka ise EMTd vaba konkurentsi pärssimises. Sideamet põhjendab oma otsust sellega, et EMT ei suutnud tõestada, et ei ohusta vaba konkurentsi. Ehk siis EMT pidi hakkama ametnikele tõestama, et tegemist ei ole kaameliga, ja kuna ta ei teinud seda veenvalt, siis tunnistati EMT olulise turujõuga ettevõtjaks.

Sideameti juhid kinnitasid eilsel pressikonverentsil, et nende otsuse tulemusena ei muutu oluliselt midagi. EMT tulud ei vähene. Samuti ei ole sideametil etteheiteid EMT sidumisteenuse hindade suhtes. Tekib küsimus, miks siis taolist otsust oli vaja, kui sellest midagi ei muutu? Äripäeva hirmutab niisugune ametnike mõjuvõimu suurendamine konkreetses konkurentsile avatud majandussektoris.

Sideameti tururegulatsiooni osakonna juhataja Tarmo Osmani sõnul tähendab olulise turujõuga ettevõtja staatus seda, et tiheneb EMT ja sideameti infovahetus.

EMT peab hakkama regulaarselt esitama sideametile aruandeid ja nende aruannete analüüs peab tulevikus vältima Ivar Luki poolt viidatud kuritarvituste võimaluse.

Toimetuse arvates oleks aga ausam, kui lisaks EMT-le esitaks vastavaid aruandeid ka konkurendid Radiolinja ning Tele2. See on võimalik, sest seadus lubab tunnistada olulise turujõuga ettevõtjaks ka väiksema turuosaga Tele2 ja Radiolinja.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 12:07
Otsi:

Ava täpsem otsing