Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Lillade kaantega raamat

  Patrick White (1912?1990) sündis Inglismaal. Lapsepõlv möödus Austraalias, hariduse sai Inglismaal Cambridge?is. Austraaliasse naasis pärast Teist maailmasõda ja elas seal surmani.
  White on autor, kelle loomingu taustal saavad tähtsaks ka tema enese sotsiaalne ja eriti seksuaalne kuuluvus ? 1981 ilmunud autobiograafias ?Mõrane klaas? tunnistab ta oma homoseksuaalsust.
  ?Twyborni lugu?, tõeline afäär (?The Twyborn Affair? ? nii ta inglise keeles kõlabki), on sügavalt psühholoogiline romaan. Eudoxia Vatatzes, Eddie Twyborn ja Eadith Trist ? kõik ühes isikus (edaspidi lihtsalt E) ? on loo androgüünne kangelane oma identiteedi otsingul, mis on samal ajal tegelikult selle eest põgenemine.
  Romaani kolmes osas on tal kolm nime, kolm identiteeti, kolm valu, mille läbivaks taustaks on lapsepõlv ja perekond ? auväärne Kohtunikust isa ja napsilembene biseksuaalne ema. Üldse näib pea iga White?i tegelase juurde kuuluvat erinevad rohkem või vähem väärdunud seksuaalsed kalduvused. Eriti naiste puhul.
  Nende kolme osa jooksul on E hullu kreeklase armuke, sulane Austraalia maakolkas, lõbumaja perenaine Londonis, abtiss nunnakloostris. Vahepeal käib ta I maailmasõjas, kust naaseb leitnandi aukraadiga.
  Ometi, ?Twyborni lugu? ei ole midagi nii lõbusat kui Kõrbekuninganna Priscilla ja drag queen?ide seiklused, see ei ole midagi nii lamedat kui suhete ja sündmustega absurdini ülekuhjatud seebikad.
  White kirjutab: ?Sugude erinevus pole sugugi suurem kui nende kõhedakstegev sarnasus.? Ja see paneb mõtlema. E traagika seisneb selles, et tal on jalas katkirebitud püksid ? maskeering, mis ei maskeeri.
  Romaani keskset, teist osa, kus E püüab ennast harjutada elama mehena, kelleks ta on sündinud, raamivad kaks naisekontseptsiooni, kaks maailmasõda. Maailmasõjad raamivad sisesõda. Jääb üle ainult jagada soorollid mandrite vahel.
  Autor: Tiina Talts
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Karoli Niilus: riigihangetega saab aidata lahendada keskkonna- ja sotsiaalprobleeme
Riigihanked peidavad endas paljudele teadmata ressurssi – võimalust laiemalt toetada ühiskondlikku toimetulekut, kirjutab rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna nõunik Karoli Niilus.
Riigihanked peidavad endas paljudele teadmata ressurssi – võimalust laiemalt toetada ühiskondlikku toimetulekut, kirjutab rahandusministeeriumi riigihangete ja riigiabi osakonna nõunik Karoli Niilus.
Sellele sektorile ma niipea raha ei panusta
Arvate, et lennureisijad kannatavad, kui lennud ära jäävad ja lennujaamad umbes on? Need kannatused on köömes võrreldes lennufirma aktsionäri kannatustega.
Arvate, et lennureisijad kannatavad, kui lennud ära jäävad ja lennujaamad umbes on? Need kannatused on köömes võrreldes lennufirma aktsionäri kannatustega.
Nelja Eesti juhi teed tippu - kriisiloits, ettemääratus ja õpetaja võimendus
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Värskes Äripäeva raadio saates "Juhi jutud" võtame kokku kuulajate lemmiksaated ja nopime nendest välja neli põnevat kildu Eesti juhtidelt. Tänases saates saavad sõna Eesti suurima panga Swedbanki juht Olavi Lepp, 2020. aastal Eesti parimaks kooliks valitud Uulu põhikooli juht Egle Rumberg, noorim Tallinna börsi firmade juht ehk Arco Vara juht Miko-Ove Niinemäe ja LHV grupi juht Madis Toomsalu, kes pälvis tänavu tunnustuse parim juht.
Müüt versus tegelikkus: inimesed peavad keskklassiks tegelikkuses pigem jõukaid
Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse uuringust selgus, et inimeste ettekujutus keskklassist on hoopis midagi muud kui selle tegelikkus.
Swedbanki Rahaasjade Teabekeskuse uuringust selgus, et inimeste ettekujutus keskklassist on hoopis midagi muud kui selle tegelikkus.
Segadused Türgi sadamas: Eesti ettevõte kisti Venemaa viljavarguste skeemi
Türgi võimud on Ukraina prokuratuuri palvel kinni pidanud laeva, milles on ligi 7000 tonni Ukrainast pärit nisu. Kahtlustatakse, et tegu on Ukrainast varastatud teraviljaga. Veose tarnija on aga Tartus registreeritud ettevõte, mille juht on teatanud laevaomaniku väitel veose täielikku legitiimsust, kirjutab Logistikauudised.
Türgi võimud on Ukraina prokuratuuri palvel kinni pidanud laeva, milles on ligi 7000 tonni Ukrainast pärit nisu. Kahtlustatakse, et tegu on Ukrainast varastatud teraviljaga. Veose tarnija on aga Tartus registreeritud ettevõte, mille juht on teatanud laevaomaniku väitel veose täielikku legitiimsust, kirjutab Logistikauudised.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.