Talinvesti hiigelkahju täna kohtus arutusel

Kristina Traks 05. detsember 2001, 00:00

TB Holdingu nõukogusse kuulusid Jaak Roosipuu, Olev-Mait Makk ja Peeter Saks, kes praegu on investeerimispanga Suprema Securities juht ja üks omanik. TB Holdingu juhatuse liikmed olid Suprema Securitiesiga seotud Martti Kasemetsa, Margus Ärm, kes on praegu CV-Online Eesti ASi tegevjuht, ning Priit Kotkas, Üllar Udras ja Peeter Männik.

TB Holdingu pankrotihaldur Einar Vallandi ütles, et ta heidab firma tegevjuhtkonnale ette tehingut, mis on raamatupidamises kajastatud tegelikkusest erineva hinnaga. ?Tehing on raamatupidamises kajastatud kõrgema hinnaga, tegelikult müüdi erinevate firmade aktsiaid kordades madalamate hindadega offshore-firmadele,? rääkis Vallandi. ?Tegemist oli suhteliselt tavaliste skeemidega, kus varad liikusid läbi offshore?ide ja igaühele jäi midagi näpu külge.?

Vallandi sõnul on käimasolev kohtuasi praegu ainus, kuigi alust hagisid algatada oleks küll ja küll. ?Me vaatame parem, kuidas selle asjaga läheb ja otsustame siis,? ütles ta.

TB Holdingu tegevjuhtkonda esindav vandeadvokaat Üllar Talviste ütles, et tehing, mida vaidlustatakse, toimus turuhinnaga. ?Ega raamatupidamises kajastatav hind ei pea olema turuhind,? lisas Talviste. ?Olen vastaspoole võiduvõimaluste suhtes üsna pessimistlikult meelestatud.?

TB Holdingu endine juhatuse liige Margus Ärm ütles, et ta oli küll tehingute ajal paberite järgi TB Holdingu juhatuse liige, kuid tegelikult firmast juba lahkunud ning polnud sellepärast firma tegemistega kursis. ?Mina lahkusin firmast 1998. aasta lõpus ning siis oli kõik veel korras, pankrotist polnud juttugi,? ütles Ärm.

Ka kunagine TB Holdingu nõukogu liige, praegune ASi Suprema Securities juht Peeter Saks ütles, et ta oli küll firma nõukogus, aga tehingute kohta midagi öelda ei oska. ?Las arutavad pealegi,? ütles ta vaid.

Jaak Roosipuult ei olnud võimalik eile kommentaari saada, tema telefon oli suunatud postkasti. Teadaolevalt on Roosipuu viimasel ajal tegelenud pooleli jäänud haridustee lõpetamisega.

Talinvesti/TB Holdingu allakäik algas pärast 1997. aasta börsikriisi, kui ettevõtte äriidee finantseerida lühiajaliste laenudega pikaajalisi projekte ja lühiajalised laenud maksta tagasi börsikasumi arvel enam välja ei vedanud. 1997. aasta börsikriisist sai Talinvest kahju umbes 120 miljonit krooni.

1998. aasta lõpu seisuga oli Talinvestil kohustusi 359 miljonit krooni, sellest lühiajalised kohustused 289 ja pikaajalised 70 miljonit krooni. Ettevõtte omakapital oli samal ajal 130 miljonit krooni. Talinvesti käive sel aastal oli vaid 8 miljonit krooni, kahjum aga 259 miljonit krooni.

Aasta hiljem muutis Roosipuu firma nime TB Holdinguks, registreeris selle Tartumaale Kõrvekülla ja pani seda juhtima kohaliku saekaatri töölise Argo Auri. TB Holding pankrotistus eelmise aasta sügisel ning Roosipuu päris vanad võlad.

Pankrotihalduri sõnul pole senini teada, kui palju TB Holdingul tegelikult võlgu on, sest mitu nõuet on praegu kohtus. Küll aga on tunnustatud üks suurematest, Ühispanga 70 miljoni kroonine nõue. Vara TB Holdingul praktiliselt polnud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 12:08

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing