• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Talinvesti hiigelkahju täna kohtus arutusel

  TB Holdingu nõukogusse kuulusid Jaak Roosipuu, Olev-Mait Makk ja Peeter Saks, kes praegu on investeerimispanga Suprema Securities juht ja üks omanik. TB Holdingu juhatuse liikmed olid Suprema Securitiesiga seotud Martti Kasemetsa, Margus Ärm, kes on praegu CV-Online Eesti ASi tegevjuht, ning Priit Kotkas, Üllar Udras ja Peeter Männik.
  TB Holdingu pankrotihaldur Einar Vallandi ütles, et ta heidab firma tegevjuhtkonnale ette tehingut, mis on raamatupidamises kajastatud tegelikkusest erineva hinnaga. ?Tehing on raamatupidamises kajastatud kõrgema hinnaga, tegelikult müüdi erinevate firmade aktsiaid kordades madalamate hindadega offshore-firmadele,? rääkis Vallandi. ?Tegemist oli suhteliselt tavaliste skeemidega, kus varad liikusid läbi offshore?ide ja igaühele jäi midagi näpu külge.?
  Vallandi sõnul on käimasolev kohtuasi praegu ainus, kuigi alust hagisid algatada oleks küll ja küll. ?Me vaatame parem, kuidas selle asjaga läheb ja otsustame siis,? ütles ta.
  TB Holdingu tegevjuhtkonda esindav vandeadvokaat Üllar Talviste ütles, et tehing, mida vaidlustatakse, toimus turuhinnaga. ?Ega raamatupidamises kajastatav hind ei pea olema turuhind,? lisas Talviste. ?Olen vastaspoole võiduvõimaluste suhtes üsna pessimistlikult meelestatud.?
  TB Holdingu endine juhatuse liige Margus Ärm ütles, et ta oli küll tehingute ajal paberite järgi TB Holdingu juhatuse liige, kuid tegelikult firmast juba lahkunud ning polnud sellepärast firma tegemistega kursis. ?Mina lahkusin firmast 1998. aasta lõpus ning siis oli kõik veel korras, pankrotist polnud juttugi,? ütles Ärm.
  Ka kunagine TB Holdingu nõukogu liige, praegune ASi Suprema Securities juht Peeter Saks ütles, et ta oli küll firma nõukogus, aga tehingute kohta midagi öelda ei oska. ?Las arutavad pealegi,? ütles ta vaid.
  Jaak Roosipuult ei olnud võimalik eile kommentaari saada, tema telefon oli suunatud postkasti. Teadaolevalt on Roosipuu viimasel ajal tegelenud pooleli jäänud haridustee lõpetamisega.
  Talinvesti/TB Holdingu allakäik algas pärast 1997. aasta börsikriisi, kui ettevõtte äriidee finantseerida lühiajaliste laenudega pikaajalisi projekte ja lühiajalised laenud maksta tagasi börsikasumi arvel enam välja ei vedanud. 1997. aasta börsikriisist sai Talinvest kahju umbes 120 miljonit krooni.
  1998. aasta lõpu seisuga oli Talinvestil kohustusi 359 miljonit krooni, sellest lühiajalised kohustused 289 ja pikaajalised 70 miljonit krooni. Ettevõtte omakapital oli samal ajal 130 miljonit krooni. Talinvesti käive sel aastal oli vaid 8 miljonit krooni, kahjum aga 259 miljonit krooni.
  Aasta hiljem muutis Roosipuu firma nime TB Holdinguks, registreeris selle Tartumaale Kõrvekülla ja pani seda juhtima kohaliku saekaatri töölise Argo Auri. TB Holding pankrotistus eelmise aasta sügisel ning Roosipuu päris vanad võlad.
  Pankrotihalduri sõnul pole senini teada, kui palju TB Holdingul tegelikult võlgu on, sest mitu nõuet on praegu kohtus. Küll aga on tunnustatud üks suurematest, Ühispanga 70 miljoni kroonine nõue. Vara TB Holdingul praktiliselt polnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Triinu Järviste: kas Eesti haiglaid tohib piiramatult rahastada?
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
Euroopa Komisjon analüüsis hiljuti tehtud otsuses Eesti tervishoiusüsteemi rahastusmudelit ning andis hinnangu sellele, kas riik tohib haiglavõrgu arengukavas olevaid haiglaid erahaiglatele eelistada. Selle üle, mida riik ja omavalitsused komisjoni juhistest järeldama peaks ja kas erahaiglad peavad tõesti HVA haiglatele antud igasugust toetust pika näoga kõrvalt vaatama, arutleb advokaadibüroo TGS Baltic konkurentsiõiguse vandeadvokaat Triinu Järviste.
USA peamised indeksid punased
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
USA peamised indeksid lõpetasid reede tehnoloogiasektori vedamisel punases, samalajal kui investorite meelsust mõjutavad potensiaalne ettevõtete maksutõus ja eelseisev FEDi kohtumine, vahendab Reuters.
Raadiohommikus: kaua tants kinnisvaraturul ja pinged tööturul veel kestavad?
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Äripäeva raadio esmaspäevases hommikuprogrammis lahatakse kinnisvaraturu huvitavamaid arenguid, otsitakse lahendusi tööjõu nappusele ning arutletakse, miks naistele head tootlust börsidel ei andestata.
Andmekaitsele läbi sõrmede vaatamine maksab miljoneid
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.
Korras andmekaitse ettevõtte sees tagab paremad partnerlussuhted ning tugevama positsiooni läbirääkimistelaua taga, samas kui probleemid võivad isegi tükk aega pärast nende likvideerimist tähendada mitme miljoni euro suurust trahvi.