Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Talinvesti hiigelkahju täna kohtus arutusel

  TB Holdingu nõukogusse kuulusid Jaak Roosipuu, Olev-Mait Makk ja Peeter Saks, kes praegu on investeerimispanga Suprema Securities juht ja üks omanik. TB Holdingu juhatuse liikmed olid Suprema Securitiesiga seotud Martti Kasemetsa, Margus Ärm, kes on praegu CV-Online Eesti ASi tegevjuht, ning Priit Kotkas, Üllar Udras ja Peeter Männik.
  TB Holdingu pankrotihaldur Einar Vallandi ütles, et ta heidab firma tegevjuhtkonnale ette tehingut, mis on raamatupidamises kajastatud tegelikkusest erineva hinnaga. ?Tehing on raamatupidamises kajastatud kõrgema hinnaga, tegelikult müüdi erinevate firmade aktsiaid kordades madalamate hindadega offshore-firmadele,? rääkis Vallandi. ?Tegemist oli suhteliselt tavaliste skeemidega, kus varad liikusid läbi offshore?ide ja igaühele jäi midagi näpu külge.?
  Vallandi sõnul on käimasolev kohtuasi praegu ainus, kuigi alust hagisid algatada oleks küll ja küll. ?Me vaatame parem, kuidas selle asjaga läheb ja otsustame siis,? ütles ta.
  TB Holdingu tegevjuhtkonda esindav vandeadvokaat Üllar Talviste ütles, et tehing, mida vaidlustatakse, toimus turuhinnaga. ?Ega raamatupidamises kajastatav hind ei pea olema turuhind,? lisas Talviste. ?Olen vastaspoole võiduvõimaluste suhtes üsna pessimistlikult meelestatud.?
  TB Holdingu endine juhatuse liige Margus Ärm ütles, et ta oli küll tehingute ajal paberite järgi TB Holdingu juhatuse liige, kuid tegelikult firmast juba lahkunud ning polnud sellepärast firma tegemistega kursis. ?Mina lahkusin firmast 1998. aasta lõpus ning siis oli kõik veel korras, pankrotist polnud juttugi,? ütles Ärm.
  Ka kunagine TB Holdingu nõukogu liige, praegune ASi Suprema Securities juht Peeter Saks ütles, et ta oli küll firma nõukogus, aga tehingute kohta midagi öelda ei oska. ?Las arutavad pealegi,? ütles ta vaid.
  Jaak Roosipuult ei olnud võimalik eile kommentaari saada, tema telefon oli suunatud postkasti. Teadaolevalt on Roosipuu viimasel ajal tegelenud pooleli jäänud haridustee lõpetamisega.
  Talinvesti/TB Holdingu allakäik algas pärast 1997. aasta börsikriisi, kui ettevõtte äriidee finantseerida lühiajaliste laenudega pikaajalisi projekte ja lühiajalised laenud maksta tagasi börsikasumi arvel enam välja ei vedanud. 1997. aasta börsikriisist sai Talinvest kahju umbes 120 miljonit krooni.
  1998. aasta lõpu seisuga oli Talinvestil kohustusi 359 miljonit krooni, sellest lühiajalised kohustused 289 ja pikaajalised 70 miljonit krooni. Ettevõtte omakapital oli samal ajal 130 miljonit krooni. Talinvesti käive sel aastal oli vaid 8 miljonit krooni, kahjum aga 259 miljonit krooni.
  Aasta hiljem muutis Roosipuu firma nime TB Holdinguks, registreeris selle Tartumaale Kõrvekülla ja pani seda juhtima kohaliku saekaatri töölise Argo Auri. TB Holding pankrotistus eelmise aasta sügisel ning Roosipuu päris vanad võlad.
  Pankrotihalduri sõnul pole senini teada, kui palju TB Holdingul tegelikult võlgu on, sest mitu nõuet on praegu kohtus. Küll aga on tunnustatud üks suurematest, Ühispanga 70 miljoni kroonine nõue. Vara TB Holdingul praktiliselt polnud.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Leslie Leino: on aeg hämarate Hiina ettevõtete taust läbi valgustada
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Nüüd, mil Hiina võrguplatvormid on tulemüürile vaatamata rahvusvaheliselt kättesaadavad, saab lõpuks teha väga täpseid sissevaateid nende tausta, kirjutab Tallinna Ülikooli Aasia uuringute teadur Leslie Leino.
Euro langes dollari suhtes 20 aasta madalaimale tasemele
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Süvenenud hirmud euroala majanduslanguse pärast kukutasid euro ja dollari suhte kahe tunni jooksul protsendi võrra, 1,03 peale. Viimati oli euro dollari suhtes nii madalal aastal 2002.
Kasvuekspert: lühiajaline mõnu tekitab halbu harjumusi
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Lühiajaline mõnu kipub alati võitma pikaajalisi eesmärke ning see on põhjus, miks inimesed ei saa lahti halbadest harjumustest, selgitas kasvuekspert Indrek Saul.
Europol vahistas üle 130 lastega kaubitseja
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Europoli koordineeritud ulatuslikul operatsioonil vahistasid 22 Euroopa riigi ja Interpoli korrakaitsjad 130 lastega kaubitsejat ja tuvastasid 60 uut kahtlusalust.
Järjekordne krüptofirma seisatas raha väljamaksed
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.
Singapuri krüptofirma Vauld peatas väljamaksed oma platvormil ja palkas nõuandjad hindama oma tulevikuväljavaateid restruktureerimisest teiste firmadega liitumiseni.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.