Eesti Energia nõustus Sõrve tuuleelektrit ostma

11. detsember 2001, 08:50

Sõrve tuulepargi ehitus sai tuult tiibadesse, sest OÜ Meritreidil õnnestus möödunud nädalal sõlmida Eesti Energiaga pikaajaline tuuleenergia müügi leping, kirjutab Postimees.

Eestis toodab seni tuulest elektrit ainult üks 150kilovatise võimsusega tuulik Hiiumaal Tahkunas. Saaremaal Sõrve sääres alustab järgmise aasta aprillis-mais pärast elektrienergia hüppelist hinnatõusu tööd kaks 250kilovatist tuulegeneraatorit. Tartumaa ettevõtjad investeerivad kahte tuulikusse kokku neli miljonit krooni, mille tasuvuse ajaks plaanitakse viis aastat.

OÜ Meritreid juhataja Kaido Schmidti sõnul tuleb suur osa investeeringutest ettevõtte omavahenditest, kuid tõenäoliselt ei pääse firma siiski ka pangalaenust, mille võtmisel ei tohiks tänu elektrienergia müügi lepingule probleeme tekkida. Meritreid plaanib Sõrve ehitada kokku 11 tuulegeneraatorit, millega loodetakse katta kuni viiendik Saaremaa elektrivajadusest.

Energiaseaduse kohaselt on Eesti Energia kohustatud ostma alternatiivsetest energiaallikatest toodetud elektri, mis ulatub kahe protsendini kogu Eesti elektritarbimisest. Tuleva aasta 1. aprillist on sellise elektrienergia hind 99 senti kilovatt-tunni eest ehk 90 protsenti kodutarbija põhitariifist.

?Kahe protsendi piir täitub mõne tuulepargiga ja puidul töötava koostootmisjaamaga. Pärast seda võib elektri ostu hind langeda kuni kolmandiku,? prognoosis Säästva Eesti Instituudi kliima ja energia projektijuht Tiit Kallaste.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing