Väinu Rozental • 13. detsember 2001 kell 22:00

Bergmannil süüdistus dokumentide võltsimises

Keskkriminaalpolitsei pidas kolmapäeva pärastlõunal Andres Bergmanni kinni 48 tunniks kahtlustatuna dokumentide võltsimises.

Bergmanni kaitsja advokaat Tarmo Pilve sõnul peeti Bergmann kinni seetõttu, et lõplikus süüdistuses on ka süüdistus selle eest, et Bergmann on väidetavalt eeluurimise ajal võltsinud kahes tsiviilasjas esitatud dokumente. Pilv lisas, et üks vaidlus puudutab ASi Pro Invest dokumente.

Pilve sõnul on viited võimalikule võltsimisele esitanud ERA Panga pankrotihaldureid esindav advokaadibüroo Raidla & Partnerid. ?Viide on vaid sellele, et väidetavad dokumendid on ebaloogilises seoses teiste dokumentidega,? rääkis Pilv. ?Igast asutusest võib leida dokumente, millel on ebaloogiline seos või ei ole üldse mingit seost teiste dokumentidega.?

Vahistatud Andres Bergmanni kolleegid, panga endine juhatuse esimees Jaak Kiiker ja endine finantsdivisjoni juht Peep Akkel, kes on samuti keskkriminaalpolitsei süüdistusalused, olid eile veel vabaduses.

?Kiikerit, Akkelit ja teisi pole vahi alla võetud,? kinnitas Andres Bergmanni kaitsja, Tartu vandeadvokaat Tarmo Pilv. ?Aga millised käigud teeb politsei, ma ei tea, sest süüdistused neile on esitamata.?

Füüsilisest isikust ettevõtjana tegutseva Jaak Kiikeriga ei õnnestunud eile ühendust saada, sest tema mobiiltelefon oli välja lülitatud.

Tartu Õlletehases finantsjuhina töötav Peep Akkel teatas eile õlletehase sekretäri kaudu, et tal pole mahti rääkida, sest ta viibib Leedus A.Le Coqi Eesti, Läti ja Leedu õlletehaste juhtide nn navigatsioonikoosolekul.

Politsei uurija esitas eile Andres Bergmannile lõpliku süüdistuse kriminaalasjas, kus lisaks Bergmannile on kirjas süüdistatavatena ka panga teised tippjuhid, ütles Pilv.

Pilve sõnul tutvus ta eile koos Bergmanniga 20 lehekülje pikkuse süüdistusega. ?Bergmann andis allkirja, et ta on tutvunud süüdistusega,? ütles Pilv. ?Ütlusi Bergmann ei andnud.?

ERA Panga pankrotihaldurid Jaak Annus ja Urmas Tross kinnitasid, et nad ei teadnud panga eksjuhi Andres Bergmanni vahistamisest ette. ?Kuulsin vahistamisest täna raadio kaudu,? ütles Jaak Annus eile, kes kolmapäeval samal ajal, kui Bergmann vahistati, pidas koos Maapanga ja EVEA Panga pankrotihalduritega pressikonverentsi.

Bergmanni, Kiikerit ja Akkelit on esialgse süüdistuse alusel süüdistatud kriminaalkoodeksi paragrahvi alusel, mis käsitleb vara omastamist raiskamise või ametiseisundi kuritarvitamise teel suures ulatuses. Karistus selle alusel süüdimõistmisel on vabadusekaotus kolmest kuni kaheksa aastani.

Viimati pikendas prokurör Bergmanni, Kiikeri ja Akkeli kriminaalasja uurimise tähtaega 3. jaanuarini 2002.

Keskkriminaalpolitsei uurija esitas eile Bergmannile lõpliku süüdistuse. Pilve sõnul süüdistatakse meest dokumentide võltsimises, ametialases võltsimise, rahapesus, kelmuses, riisumises ja ametiseisundi kuritarvitamises. Tartu maakohus ei rahuldanud 8. märtsil 2000 politseiuurija taotlust võtta Bergmann, Kiiker ja Akkel eeluurimise ajaks vahi alla ning vabastas nad.

Hetkel kuum