Ülo Toomsalu • 16. aprill 2002 kell 6:31

SLÕL: Salapärane liftiõnnetus Tallinnas Ilo trükikojas

Pühapäeva õhtul kell üheksa kukkus aktsiaseltsi Ilo trükikojas Tallinnas Madara tänaval kolmanda korruse kõrguselt kaubalifti ?ahti 24aastane mees.

Tema lebab haiglas, ent kõik, kes juhtunust midagigi teadvad, keelduvad rääkimast, kirjutab SL Õhtuleht.

Esialgu pole täpselt teada, kuidas õnnestus kannatanul lifti käsitsi avatavad uksed kolmandal korrusel lahti teha, kui liftikabiin asus esimesel korrusel. Mehaaniline lukustussüsteem peaks selle välistama. 1963. aastast pärit kaubalifti hooldava Eesti Otise montööri sõnul olid kolmanda korruse uste lukud eile töökorras. Samuti on arusaamatu, kuidas jäi kannatanul märkamata, et ukse taga pole liftikabiin, vaid tühjus.

?Patsient ei soovi praegu enda kohta andmeid anda,? ütleb Põhja-Eesti regionaalhaigla kirurgiakliiniku juhataja doktor Kukk. ?Ta on kontaktne. Tema seisund on stabiilne. See on kõik, mis öelda saan.?

Arstide sõnul noormees praegu ajakirjandusega kohtuda ei soovi.

Aktsiaseltsi Ilo Print tegevdirektor Rain Kaarma palub esitada kirjalikud küsimused, et siis vastata lakooniliselt: ?Enne uurimise lõppu peame antud õnnetuse kommenteerimist mittevajalikuks.? Ta ei vasta ka süütutele küsimustele, nagu: kas firma esindajad on kannatanut haiglas vaatamas käinud ja miks on ta kategooriliselt lifti pildistamise vastu?

Õnnetust uuriva tehnilise järelevalve inspektsiooni tõsteseadmete spetsialisti Allar Aidma sõnul peab trükikoda esmalt tellima talle kuuluvale kaubaliftile sõltumatu ekspertiisi. ?Siis vaatame, kas ja kellele järgnevad sanktsioonid,? selgitab Aidma, et põhimõtteliselt vastutab liftiga toimuva eest omanik.

?Midagi pidi paigast ära olema. Küsimusi on palju,? arutleb Eesti Otise tegevdirektor Jaak Nael samuti ekspertiisi ootuses. ?Uks ei tohi lahti tulla, kui lifti ees ei ole, ja lift ei tohi sõita, kui uksed kinni pole,? kordab ta liftimontööri aabitsatõde.

Hetkel kuum