Ülo Toomsalu • 13. mai 2002 kell 6:17

EPL: Vene ühendus tahab Narva ja Tallinna uusi lütseume

Vene Kaasmaalaste Ühenduse Liit Eestis (VKÜLE) tahab Tallinna ja Narva asutada siinse õppekava järgi töötava vene lütseumi.

VKÜLE esimehe Arkadi Prisja?nõi sõnul töötaks lütseumid Eesti ja Vene võimude toetusel ning tingimata Eesti õppekavade järgi, kirjutab Eesti Päevaleht.

?Ainult klassiväline töö oleks natuke laiem kui tavakoolis,? ütles Prisja?nõi. ?See puudutab eelkõige vene keelt ja kirjandust. Rohkem peaks olema eetilisi aineid, sest tahame, et meil oleksid siin sellised venelased, kelle üle võiks uhkust tunda nii eestlased kui venelased.?

Samas oli Prisja?nõi kategooriliselt selle vastu, et Eestisse võiksid tulla Venemaa kõrgkoolide filiaalid. ?Esiteks on need Eesti seadustega keelatud. Mingil juhul ei luba me seaduserikkumisi. Vastupidi, tahame koos Eesti võimudega korra majja lüüa,? kinnitas Prisja?nõi.

Endine haridusminister Tõnis Lukas pooldas vene lütseumi loomist. ?Kool, mida Vene riik toetab raamatukogude täiendamisel või aeg-ajalt keeleõpetajate saatmisel, võib täiesti olla. Aga see kool peab olema Eesti Vabariigi kool ning arvestama meie seadusi. Õppematerjal võib olla Venemaal toodetud, aga ta peab olema registreeritud haridusministeeriumi juures,? lisas Lukas.

Prisja?nõi hinnangul tuleb laiendada võimalust, et vene koolide õpetajad võiksid soovi korral saada ettevalmistuse Venemaal.

Lukase sõnul on see levinud, et naabrid korraldavad omakeelse vähemuse kultuuri- ja hariduselu ka teisel pool piiri.

?Näiteks Taani ja Saksamaa vahel on selged kokkulepped, kus makstakse kinni näiteks Saksamaal taanikeelsete koolide raamatukogude raha ja organiseeritakse kultuurikeskusi. Aga kõik see toimub teise riigi seadusi austades,? lausus Lukas.

Hetkel kuum