Ülo Toomsalu • 11. september 2002 kell 6:49

SLÕL: Valu, lendamishirmu, unehäirete ja isutuse eest pool miljonit

Hiiumaal mullu alla kukkunud lennukist eluga pääsenud naine nõuab pool miljonit krooni valuraha.

Tallinna linnakohtus algas eile tsiviilvaidluste jada, milles mullu novembris Tallinnast Kärdlasse lennanud, kuid pisut enne sihtkohta alla kukkunud lennukis olnud inimesed või nende omaksed nõuavad lennufirmalt tekitatud kahju hüvitamist. Lennukis oli 17 inimest, kellest kaks on siitilmast lahkunud, kirjutab SL Õhtuleht.

Esimese ohvrina esitas kohtus nõude lennufirma vastu õnnetusest eluga pääsenud Rita Rool. Ta nõuab 641 krooni ja 80 senti ravimite eest, mida ta pärast õnnetust pidi ostma, ning 499 358 krooni ja 20 senti moraalse kahju eest. Kokku teeb see ümmarguse 500 000 krooni.

Rooli esindav advokaadibüroo Kaasik Co vandeadvokaat Jaanus Tehver selgitas tekkinud moraalset kahju kohtule järgmiselt: Rool kannatas õnnetuse ajal ja pärast seda valu ja sai närvivapustuse, mistõttu tal tekkisid unehäired ning isutus. ?Tal on tekkinud paaniline hirm õhusõidukite ees,? lisas Tehver. ?Kuna ta elab sellises kohas (saarel, toim.), peab ta nüüd kasutama teistsuguseid liiklusvahendeid.?

Esialgu oli Rooli nõue suunatud nii lennuki omaniku Enimexi kui ka liiniloa omaniku ELK Lennuliinide vastu. Istungi algul teatas aga kohtunik, et 7. augustil kuulutati välja ELK pankrot ja pankrotiseadus ei luba tolle firma vastu enam nõuet esitada.

Tehver nentis seepeale, et siis nõutakse hüvitust ainult Enimexilt, kuid summa jääb samaks.

Vandeadvokaat Tehver ütles SL Õhtulehele, et lennuõnnetuse kõiki kannatanuid esindav advokaadibüroo Kaasik Co soovis nõuded ühendada, kuid kohus tõrjus palve. Sestap peab igaüks omal käel kohtulahingut pidama. Tehver ütles, et kõigi kannatanute nõuded on erinevad, kuid kokku on neid umbes 10 miljoni krooni eest.

Hetkel kuum