Sirje Niitra • 23. september 2002 kell 10:19

Kasutusrendi kallinemine puudutab 30 000 sõidukiomanikku

Kavandatav käibemakuseaduse muudatus puudutab Eestis umbes 30 000 kasutusrendiga liisitud sõiduauto omanikku.

Eestis liisitud ligi 50 000 sõiduautost on kasutusrendis umbes 60 protsenti ehk 30 000 sõiduautot, mille pealt ei saa muudatuse jõustumisel enam tagasi kogu sisendkäibemaksu, nagu praegu, vaid ainult kaks kolmandikku.

Eesti suurima, 60-65 protsendi suuruse turuosaga Hansaliisingu kaudu on endale sõiduauto või kaubiku liisinud 30 000 isikut. Sellest umbes 40 protsenti on võtnud sõiduki kasutusrenti ja 60 protsendi puhul on tegu kapitalirendiga. Ettevõtjad kasutavad rohkem kasutusrenti.

Sõiduautode liisimisel järgneb Hansaliisingule 20-25 protsendi suuruse turuosaga Ühisliising, kus suhe kapitali- ja ksasutusrendi vahel on vastupidine. Ühisliising on andnud kasutusrenti 67 protsenti kõigist liisitud sõiduautodest. Firma müügijuhi Janek Heinola hinnangul mõjutaks kasutusrendi kallinemine liisinguturgu negatiivselt ja tõstaks ettevõtete maksukoormust.

Hetkel kuum