Virkko Lepassalu • 30. september 2002 kell 8:13

Poola jõustas maksuamnestia

Poola Seimis võeti vastu määrus maksuamnestiast, mille järgi oma tulusid varjanud kodanikud saaksid oma sissetulekud ja varad legaliseerida.

Määruse eetiline küsitavus on jaganud poolakad kahte leeri, teatas Raadio Vaba Euroopa.

Neljapäeval Poola Seimis vastu võetud määruse järgi saab seni maksuameti ees varjatud tulusid legaliseerida, kui tasuda selle eest 12-protsendiline maksumäär. Algses eelnõus oli maksumääraks vaid 7 protsenti, kuid see tundus korralikult makse maksvatele kodanikele suisa ülekohtuna ning paljude protestide tõttu tõstetigi maksumäära 5 protsendi võrra.

Maksuamnestiat ei saa kasutada isikud, kes aastail 1990?2002 olid juhtivatel kohtadel riigiametis või siis omavalitsustes. See hõlmab laia gruppi isikuid riigi presidendist ja parlamendisaadikuist kuni omavalitsuste ametnikeni. Loomulikult ei saa legaliseerida ka kuritegelikul teel saadud tulusid.

Maksuamnestia peaks tooma riigikassasse umbes 400 miljonit zlotti ehk 1,5 miljardit Eesti krooni, mis Poola suuruse riigi kohta on tegelikult üsna väike summa. Samas ei saa unustada eetilist aspekti ? seni korralikult makse maksnud kodanikele on selline määrus selgeks märgiks, et maksuametit saab ja võibki petta.

Hetkel kuum