Tiit Reinart • 11. oktoober 2002 kell 10:32

Veikko Maripuu: Pinge kasv kaubanduses jätkub

Suprema analüüsiosakonna juhataja Veikko Maripuu ennustab esmaspäevases Äripäevas jätkuvaid pingeid kaubanduses.

Lähiajal jääb Eestis uue kaubanduspinna lisandumine kiiremaks nii lisandväärtuse kui ka käibe kasvust, kirjutab ta. Selle taga on muuhulgas viimaste aastate hüppeliselt kasvanud välisinvesteeringud kaubandussektorisse.

Viimastel päevadel ainuüksi Tallinnas (mis on samas ülekaalukalt suurim ostupiirkond riigis) avatud uued projektid ja olemasolevate olulised edasiarendused laiendavad Tallinna kaubanduspinda rohkem kui 30 tuhande ruutmeetri võrra. Kui lisada siia ka Kadaka turu territooriumil avatavad uued kaubanduspinnad, on aasta lõpuni oodata veelgi suurema kaasaegse kaubanduspinna lisandumist.

Üldiselt viiks paari aasta perspektiivis ehitatavad ja/või planeeritavad kaubanduspinnad vähemalt Tallinnas kaubanduspinna elaniku kohta ligi 75 protsendini Euroopa keskmisest tasemest. Samal ajal jäävad elanikkonna sissetulekud näitena EL keskmisele kordades alla. Täielikult ei suuda seda vahet kompenseerida ka põhjanaabrite kulutused Tallinna piirkonna kaubanduses.

See pärsib jätkuvalt sektori kasumlikkust ning pinge kasv kaubanduses tervikuna jätkub ka juhul, kui majandus areneks endises tempos, kirjutab Maripuu.

Hetkel kuum