Tõnis Oja • 22. oktoober 2002 kell 22:00

Baltika eirab börsisüsteemi

Eile ei kerkinud Tallinna börsil ühegi põhinimekirjas kaubeldav aktsia hind. Suurima languse tegi Hansapanga aktsia, mis odavnes 0,88 protsenti 211,23 kroonini.

Hansapank oli ka 14,2 miljoni krooniga enimkaubeldav väärtpaber, millega sooritati 18 tehingut. Taas sooritati Hansapanga aktsiatega kauplemispäeva viimastel minutitel kolm blokktehingut mille käigus vahetas omanikku veidi üle 50 000 aktsia.

Investornimekirja suurim tõusja oli Baltika aktsia, mille hind kerkis 4,44 protsenti 36,77 kroonini. Tõsi sooritati üks tehing, mille käigus vahetas omanikku 500 aktsiat.

Üleeile teatas Baltika, et uue moebrändi Monton müügiedu aitas grupil kasvatada jaemüüki 43 protsendi võrra. Pressiteadet levitati uudisteagentuuridele ja ajalehtede toimetustele. Börsisüsteemi kaudu nii olulist informatsiooni väikeinvestoritel polnud võimalik saada.

Taas olid eelistatud seisuses informatsioonile lähemal seisvad inimesed/institutsioonid. Esmaspäeval kerkis Baltika aktsia hind 2,3, 35,20 kroonini. Käive oli Baltika kohta suhteliselt suur ? pea miljon krooni. Ostuhuvi tekkis pärast pressiteate levitamist ning aktsiate kogused, mis omanikku vahetasid, olid suured ? 1 000 kuni 10 000tuhandelised kogused.

Pärast kahe kuu pikkust vaheaega sooritati üks tehing Hüvitusfondi VIII seeria võlakirjaga, mille käigus vahetas omanikku 22 võlatähte. Võlatähe, mille lunastamistähtaeg saabub 20. novembril, hind kerkis 0,38 protsenti 106,50 kroonini.

Hetkel kuum