• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Täiturid võivad töötaja teadmata palga napsata

  ?Mõnikord on välja tulnud, et sissetulek laekub hoopis abikaasa kontole,? põhjendab kohtutäitur Katrin Vellet tööandjate poole pöördumist. Iga kuu saadab ta välja keskeltläbi 50 kirja nõudega töötasu kanda täituri kontole. ?Võlgnik võib ka näiteks teise pangakonto avada arestitud konto kõrvale ja täitur ei pruugi sellest üldse teada saada.?
  Seaduse järgi peab inimesele iga kuu kätte jääma siiski 80 miinimumpalgast, mis praegu oleks pisut üle tuhande krooni. Enamasti aga jäävad lisasissetulekud, näiteks honorarid, alla selle, mistõttu seda raha kinni pidada ei saa.
  Kuna täiturid ei saa maksuametist teada sissetulekute suurust, vaid ainult tööandja, kes on võlglase eest tasunud tulumaksu, siis põhjustab see nii täituritele kui ka raamatupidajatele pahatihti lisatööd. ?Kindlasti lihtsustaks see meie tööd, kui maksuametist saaksime teada ka sissetuleku suuruse,? nentis Vellet. Sedasama möönis ka kohtutäitur Liis Paabo.
  Maksukorralduse seaduse järgi on täituritel õigus välja nõuda maksusaladust sisaldavat teavet, kui see on vajalik täitetoimingute sooritamiseks. Maksuamet on aga seisukohal, et kaitstes maksimaalselt maksumaksja huvisid ei pea nad summade avalikustamist vajalikuks võlglaselt raha kättesaamisel. ?Piisab sellest, kui me ütleme sissetuleku allika, siis on täituril endal juba võimalik tööandjaga ühendust võtta ja seda küsida,? selgitab maksuameti pressiesindaja Koit Luus. ?Ühelt poolt on meil kohustus hoida maksualast teavet, teisalt aga kohustus aidata selle teabega täitureid, ma arvan, et me oleme kompromissi leidnud.?
  Võla sissenõudja võib nõustuda ka väiksema summaga igakuiselt, mis jätaks võlgnikule kätte rohkem kui tuhat krooni.
  Velleti sõnul on selliseid juhtusid aga vähe, sest kui võlga on püütud ikka pikka aega kätte saada, siis leebemate lahendustega ei lepita. Tavaliselt kulub enne tööandja poole pöördumist kaks kuni kolm kuud võlgniku teavitamisest. Põhimõtteliselt on võimalik nii ka miljonitesse kroonidesse ulatuvate võlgade puhul aastaid inimese sissetulek tööandja kaudu kinni pidada.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum

Enefiti börsikell kuulutab Eesti väikeaktsionäri triumfi
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Enefit Greeni aktsiate esmane avalik pakkumine õnnestus vaatamata sellele, kuidas aktsia käituma hakkab, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Börs: USA turul parim nädal alates juunist
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
USA aktsiaturud lõpetasid reede tõusuga ning Dow Jonesi indeksi jaoks oli see nädal parim alates juunist. Aktsiatel aitasid nädala jooksul kallineda pankade tugevad kvartalitulemused, vahendab Reuters.
Keskerakond kaotas pealinnas ainuvõimu
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.
Keskerakond valimised pealinnas küll võitis, kuid kaotas pikki aastaid kestnud ainuvõimu. Pealinna volikogu saab olema kirju.
Summa on kasvanud: Veli Kraavi vastased küsivad tagasi üüratut võlga
Täna kogunesid kohtusse Veli Kraavi pankrotiasja esimesele võlausaldajate koosolekule trobikond haldureid ja teised võlausaldajate esindajad, et Kraavi pankrot käima lükata. Kraavilt nõutav summa on kasvanud meeletu hüppega.
Täna kogunesid kohtusse Veli Kraavi pankrotiasja esimesele võlausaldajate koosolekule trobikond haldureid ja teised võlausaldajate esindajad, et Kraavi pankrot käima lükata. Kraavilt nõutav summa on kasvanud meeletu hüppega.