Artikkel
 • Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Analüütik: alampalga tõus ja toetused suurendavad töötust

  Täna Eesti Pangas esitletud uuringust selgus, et alampalga tõus ning töötutele makstavad toetused suurendavad töötust.

  Eesti Panga majandusuuringute osakonna töötaja Marit Rõõmu tehtud uuring käsitles töötuse seost madalaima palgaga, millega töötu on nõus ametisse asuma ning viis järeldusele, et mida kõrgem on töötu palgasoov ning alampalk ja mida kergemini saab toetusi, seda kauem on inimene töötu.
  Praegu töötab Eestis alampalgaga ca 11% töötajatest. Rõõm avaldas arvamust, et järgmisest aastast, mil alampalk ületab 2000 krooni, võib alla alampalga töötama nõustuvate inimeste protsent küündida mõnekümneni. ?Kui alampalk on suurem, kui indiviidi produktiivsuse tase, ei leia ta tööd,? ütles Rõõm.
  Kuna alumise piiri tegelikule palgatasemele tööturul seavad nii inimeste ootused kui riigi kehtestatud alampalk, langevad tööturult välja ka kõik need, kes on ise nõus töötama alla alampalga.
  Lühemat aega on töötud need, kes nõustuvad töötama madalama palga eest, omavad kõrgharidust ning elukohta Harju maakonnas. Töötuse kestust pikendavad saadavad toetused, varasem töökogemus lihttöölisena, põhiharidus, mitte-eesti päritolu, vanus 15-24 eluaasta vahel, sugu.
  Siiani on Eestis erandina muu maailmaga võrreldes meeste tööpuudus olnud suurem, kuid vahe naiste ja meeste tööpuuduse vahel väheneb. Samas küsib Eestis elav naine meestest oluliselt vähem palka.
  Vähem palka küsivad ka noored, kel varasem töökogemus puudub, inimesed, kes töötasid varem põllumajanduses või lihttöölisena, elavad Ida-Virumaal või on üle 50 aasta.
  Rõõm ütles, et kuna töötu abiraha ja toimetulekutoetus vähendavad inimeste aktiivsust töö otsimisel, ei tohiks nende jagamisel olla leebe. Töötu abiraha ja toimetulekutoetus vähendavad töö leidmise tõenäosust ning pikendavad töötu olemise aega. Samas on soovitav madalaim palk otseses sõltuvuses saadava toetuse suurusest.
  Edasisi arenguid tööjõuturul hakkavad mõjutama 2003. aastast makstav töötushüvitis, mis sõltub töötu varasemast sissetulekust ning 2008. aastal kehtima hakkav alampalk, mis moodustab 41% Eesti keskmisest palgast. Madalaim palk, millega töötu tööle asuks, võrdub töötushüvitisega. Kui tööturul pakutav palk jääb sellele alla, puudub töötul igasugune motivatsioon tööle minna.
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Poliitmuda lendab mis kole, aga tegelikult pole katki midagi
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Uue haigla ja raudtee rahastamisest taganemise otsust hinnates tuleb eristada kaht mõõdet – poliitilist ja sisulist, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Marek Kiisa nipid iduinvesteeringute valimiseks
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Riskikapitalifondi Nordic Ninja kaasasutaja Marek Kiisa rääkis InvesteerimisFestivalil, et idufirmade puhul on kõige tähtsam asutaja suutlikkus rasketes olukordades toime tulla ja vajaduse korral suunda muuta.
Neinar Seli: mul on praegu täpselt samasugune tunne nagu 2008. aastal
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Äripäeva Rikaste TOPi esiotsas figureeriv ja Eesti ärimaailma suurim otsustaja Neinar Seli soovitas praegu hoida kainet mõistust ja uskuda, et varsti läheb paremaks. “Tark ei torma, see aeg tuleb üle elada,” ütleb Seli.
Investeerimisplatvormi juht: rikkusest pole kasu, kui meil planeeti enam pole
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
“Kui me ühel hetkel oleme väga rikkad, aga meil pole enam planeeti, siis on sellest rikkusest väga vähe kasu,” ütles jätkusuutliku investeerimisplatvormi Grünfin juht ja asutaja Karin Nemec InvesteerimisFestivalil.
Soomlastelt Mandatumi ostnud Invalda siseneb Eesti turule
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.
Tänavu Sampo panga Mandatum kindlustuse Balti äride ostust teatanud Leedu varahaldur Invalda alustab pärast lubade saamist tänasest kindlustusäri Eestis, Lätis ja Leedus.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.