11. november 2002 kell 22:00

Eesti eelised ? odavus, asukoht, ärikultuur

Välisinvesteeringute agentuur on tegevuse sihtriikideks valinud Suurbritannia, Saksamaa, Rootsi, Norra ja Soome, kust seoses tootmiskulude kasvuga on tekkinud vajadus viia tootmisoperatsioone odavamatesse riikidesse. Tulemusi on juba näha ? nt Hiltoni kõne- ja teeninduskeskuse toomine Tallinna; Valmos (Saksamaa) planeerib investeeringut spoonitootmisse Audru vallas; Yeomans (Suurbritannia) otsustas osa põllumasinate tarvikute tootmisest siia tuua; Rapid Granulator (Rootsi) alustas seadmete tootmist plastmassgraanulite valmistamiseks.

Eesti on püsivalt atraktiivne Põhjamaadest pärit tootmisettevõtetele, sest need teenindavad põhiliselt oma regiooni turge. Asukoht on Eesti eelis konkurentsis teiste Kesk- ja Ida-Euroopa riikidega Rootsist ja Soomest pärit investeeringutele. Tööjõukulutuste osas on kõik Kesk- ja Ida-Euroopa riigid enam-vähem võrdsed ja see eelis ELi riikide ees jääb püsima pikemaks ajaks. Eesti kahjuks räägib see, et enamik konkurente pakub välisinvestoritele toetusi ja soodustusi, eriti kapitalimahukatele ja palju töökohti loovatele ettevõtmistele.

Statistika näitab, et ELi laienedes on hüppeliselt suurenenud investeeringud uutesse liikmesriikidesse. Ettevõtted laiendavad end turu ja ressursi pärast. Eestis pole kumbagi. Meie ainsaks suureks plussiks võib jääda see, et suudame pakkuda euroopalikku ärikeskkonda Venemaa turu läheduses. Seda eeldusel, et Eesti (ja ELi)-Vene kaubandussuhted on ideaalsed. Alles siis on kasu teistest Eesti tugevatest külgedest, nt arenenud infrastruktuurist. (Äripäev, 03.10.)

Autor: Andrus Viirg

Hetkel kuum