Heidit Kaio • 21. november 2002 kell 22:00

Ärimehed toetavad erakondi laenuga

Tõnis Palts laenas Res Publicale 440 000 krooni ja 1,2 mln krooni laenas Olari Taaliga seotud firma Eggera AS. Eggera andis laenu kolmel korral, kokku 1,2 mln krooni. Esimene laen on antud 27. septembril summas 67 000 krooni, järgmine 133 000kroonine laen on tehtud kolm päeva hiljem, ja miljon krooni laenatud 1. novembril, pärast kohalike omavalitsuste valimisi.

Laenu tingimuste kohta ütles Taal, et ta ausalt öeldes ei ole nendega kursis. ?Kirjutasin lepingule alla, lepingu koostasid teised, keda ma usaldan,? ütles ta. Küsimusele, et miks just laen, mitte annetus, vastas Taal, et kes teab, võib olla muutub see laen ka annetuseks, oleneb Res Publicast.

Maksuameti otseste maksude talituse juhataja kt Dmitri Jegorov ütles, et kui antakse erakonnale laenu, siis tuleb vaadata, kas tegemist võib olla ettevõtlusega mitteseotud väljamaksega, kuna sel juhul on võimalik, et sellega soetatakse nõudeõigus erakonna vastu, mis ei pruugi olla ettevõtlusega kuidagi seotud.

Kui laenu antakse intressiga, siis laenuandja teenib kasumit ja see juba sarnaneb ettevõtlusega. Jegorov ütles, et sellist laenu maha kanda nii lihtne ei ole, ning niimoodi loobuda tagasimaksetest ja vabaneda ühtlasi maksukohustusest. Kui laen vormistada hiljem annetuseks, siis annetuste osas ikkagi kehtivad seaduses sätestatud piirmäärad. Piirmäärasid ületades tekib tulumaksu tasumise kohustus ja maksumääraks on ligi 35.

Res Publica eestseisuse liige ja suursponsor Tõnis Palts kinnitas, et kavatseb toetussummadelt maksud õigeaegselt maksta. ?Mina maksuametiga tüli ei kisu,? ütles Palts. Ta lisas, et toetab erakonda seepärast, et näeb selles jõudu, kes suudab aidata Eesti arengule kõige efektiivsemalt kaasa.

Res Publica kinnitas, et ASilt Eggera saadud laenu tagasimakse tähtaeg on tuleva aasta märts 2002 ja intress 3,25 protsenti. Tõnis Paltsult saadud laenu tähtaeg on 1. mai 2003 ja intress 3 protsenti.

Keskerakond võttis kolm päeva enne valimisi, neljapäeval laenu kolm miljonit krooni Merkoga seotud firmalt Rannailu OÜ. Sel Krediidiinfo andmetel ühegi töötajata ettevõttel oli 2001. aastal ligi 20 000 krooni kahjumit. Üks Rannailu asutajaid on U.S.Invest, mille juht on suurärimees Urmas Sõõrumaa.

?Mõnikord on firmadel kitsas ja me oleme ikka laenu andnud, kui likviidsusprobleem on ajutine,? ütles Merko nõukogu esimees Toomas Annus.

Kindluse, et erakonna rahaasjad lahenevad, annab Annuse sõnul teadmine, et erakonnale laekub iga kvartal riigi eelarvest riigi toetus. Keskerakond kui suurim Riigikogus esindatud erakond saab iga kvartal ligi 1,4 mln krooni. Soomes viibiv Annus ütles, et ta täpseid laenutingimusi ta ei tea, sest Rannailu on küll Merkoga seotud, kuid iseseisev ettevõte.

Keskerakonna peasekretäri Küllo Arjakast ei õnnestunud eile tabada.

Isamaaliit võttis Hansa Liisingust laenu 1,8 mln krooni. Valimistoimkonna juhi Heiki Kivimaa sõnul kavatseb erakond selle ära maksta selle aasta jooksul. ?Tahame puhtana Riigikogu valimistele minna,? ütles Kivimaa. Tema kinnitusel on erakonnal soodusintress ja tagatist vaja ei olnud. ?Oleme olnud neile pikaajaline partner,? selgitas Kivimaa. Isamaaliidu uus peakorter valmis samuti Hansa Liisingu toel.

Hetkel kuum