Artikkel
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kinnisvara hindamisprotsessi käigus tuleb selle osapooltel emotsioonid kõrvale heita

  Tuleb tunnistada, et sellised situatsioonid on küll tihtipeale tingitud ka emotsionaalsetest hoiakutest või tellija vähesest pädevusest. Kuid on esinenud ka põhjendatud olukordi.
  Kuidas siis toimida, kui kliendil tekib kahtlus eksperthinnangu õigsuses?
  Esmalt soovitan üritada lahendada erimeelsused omavahelise konstruktiivse vestluse käigus, enamikul juhtudel on see piisav ja tellijale on vaja vaid hindamise spetsiifikat lahti seletada. Hindaja on kohustatud tehtud hinnangut vajadusel selgitama. Klientidel aga tuleks hoiduda liigsest emotsionaalsusest, kuna emotsioonid kinnisvara väärtust ei mõjuta ? argumendid peaksid mõlemalt poolt olema konkreetsed ja üheselt mõistetavad. Eesti Kinnisvara Hindajate Ühing (EKHÜ) nõuab hindajatelt rahvusvaheliste hindamisstandardite IVS ja EKHÜ heade tavade koodeksi järgimist.
  Juhul kui kliendi ja hindaja vaheline vestlus ei anna tulemusi ning klient on kindel, et hindaja on eetiliselt või metoodiliselt eksinud, soovitan pöörduda kirjalikult EKHÜ juhatuse poole. Samas, seda on mõistlik teha ainult kindlate argumentidega. Võin kinnitada, et mingit ringkaitset EKHÜ poolt hindajate osas ei eksisteeri. Sellest annab tunnistust ka senine praktika ? üks tühistatud atestaat, kaks noomitust ja kaks märkust. Siinkohal tuleb tänada kõiki kliente ning teisi osapooli, kes on aidanud kahetsusväärseid eksimusi esile tõsta ning ka konstruktiivselt lahendada.
  Eesti kinnisvarahindajad võivad olla uhked selle üle, et nende kutseala oli Eesti Vabariigis esimene kutseseaduse kvalifikatsioonisüsteemi rakendaja. Käesoleval ajal on Eestis kokku 65 atesteeritud kinnisvarahindajat, neist 33 üldatestaadiga ning 32 elamispinna atestaadiga. Samuti on 27 atesteeritud hindajat tunnistatud riiklikult tunnustatud kohtueksperdi staatuse vääriliseks. Kinnisvarahindajate atesteerimissüsteemi võib senise praktika alusel pidada küllaltki rangeks, mis omakorda on loonud võimaluse atestaat omandada vaid pädevatel hindajatel. Siinkohal tuleks veel mainida, et atesteerimist korraldavates ja läbiviivates organites osalevad koos tunnustatud kinnisvaraspetsialistidega ka pankade ja riiklike ülikoolide esindajad. Atesteerimise kvalifikatsiooninõuete süsteem on töötatud välja Euroopa Liidu maade nõuete alusel.
  Kuna enamik hindamistöödest teostatakse laenutagatiste tarbeks, siis rõhuksin siinkohal eelkõige laenuandjate esindajate aktiivsusele ning tagasisidele kinnisvarahinnangutega seotud küsimustes. Ükskõikse suhtumise korral võib halvimal juhul akumuleerunud kahju olla suurem, kui firmadega sõlmitud lepingutesse jõuab sanktsioone sisse kirjutada.
  Taunitav on jätta probleemsed kaasused ainult enda teada ning neist ?seljataga rääkida? ? selline käitumine ei anna kummalegi osapoolele mingit reaalset tulemust. EKHÜ huvides on kinnisvarahindaja kutse maine ja taseme säilitamine ning pidev tõstmine. Kutsekvalifikatsiooni rakendamise eesmärk on pädev ja kvaliteetne teenus ning eelkõige kliendi huvid. Nendes protsessides näeme väga olulist osa ka hindamisteenuse tarbijaskonnast lähtuval tagasisidel.
 • Hetkel kuum
Vitali Šipilov: esimene "taastuvenergia seadus" sisaldab selle mõju vähendavaid kompromisse
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Enne valimisi võttis riigikogu vastu taastuvenergia valdkonnas ulatusliku muudatuste paketi, mis peaks aitama võidelda ebapiisava võrguvõimsusega ning liigse bürokraatiaga tuuleparkide arendamisel. Seadusest paistab paraku aga taas fragmentaarsus, otsustamatus ja kirik-keset-küla-lähenemine, kirjutab advokaadibüroo TGS Baltic vandeadvokaat Vitali Šipilov.
Euroala alusinflatsioon kiirenes rekordini
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Euroala alusinflatsioon kiirenes märtsis rekordilise 5,7 protsendini, mis jätab Euroopa Keskpangale ahtamaks võimaluse leevendada rahapoliitikat, kirjutab Bloomberg.
Ralli: USA indeksid lõpetasid reedel nii päeva kui nädala vaates tublisti rohelises
Reedel sulgusid USA aktsiaindeksid kõvas plussis, sest S&P 500 kerkis 1,4 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 1,2 protsenti ja tehnoloogiamahukas Nasdaq Composite rallis kõige enam ehk koguni 1,6 protsenti. Karuturust toibudes on sellised numbrid lootustandvad.
Reedel sulgusid USA aktsiaindeksid kõvas plussis, sest S&P 500 kerkis 1,4 protsenti, Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis 1,2 protsenti ja tehnoloogiamahukas Nasdaq Composite rallis kõige enam ehk koguni 1,6 protsenti. Karuturust toibudes on sellised numbrid lootustandvad.
Reaalajas börsiinfo
Palgatööl läbipõlenud viljandlane lõi ettevõtte: saan nüüd teha seda, mida naudin
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Palgatööd tehes läbipõlenud muusik ja literaat Üllar Priks ehk Myrakas teeb Viljandis esimesi samme ettevõtjana.
Valitsus jätnuks Sutteri preemiata, nõukogu ei pidanud seda miskiks "Kuidas saab maksta preemiat, kui nad ei ole ülesannetega hakkama saanud?"
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Valitsusega piike murdnud Hando Sutterile võinuks tüli Reformierakonna ministritega kalliks maksma minna, sest ei rahandus- ega peaminister pea põhjendatuks maksta lahkuvale Eesti Energia juhile üle 75 000 euro tulemustasu. Ettevõtte nõukogu ei pidanud valitsuse kriitikat aga mikski.
Bahmuti kaitsjad said Ragnar Sassilt auto. "Võitleme iga hoone pärast"
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Ragnar Sassi eestvõttel organiseeritud Eesti abikonvoi eile Kiievisse jõudnud 13 autost üks kingiti täna Bahmuti linna kaitses osalevale Ukraina üksusele.
Luminofoorlambid kaovad peagi turult
See aasta on valgustustehnika arengus väga oluline, sest rakenduvad olulised ELi määrused, mis turgu reguleerivad ja kogu valgustussektorit mõjutavad.
See aasta on valgustustehnika arengus väga oluline, sest rakenduvad olulised ELi määrused, mis turgu reguleerivad ja kogu valgustussektorit mõjutavad.
Loovagentuuri juht: meie tehisintellekti abi tekstiloomes ei kasuta
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.
Me kasutame tehisintellekti abi teinekord visualiseerimiseks, aga tekstiks mitte, lausus Äripäeva hommikuprogrammis loovagentuuri Optimist Creative´i tegevjuht Magnus Lužkov.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.