Ülo Toomsalu • 26. november 2002 kell 6:05

PM: Astmelist tulumaksu välistav Kallas ihkab Savisaarest eemale tõmbuda

Reformierakond kinnitab, et ei sõlmi koalitsioonilepet, milles lubatakse senise ühtse 26protsendilise tulumaksu asemel astmelist.

Reformierakonna esimees peaminister Siim Kallas deklareeris oma parteilehele Paremad Uudised antud intervjuus, et hoidumine astmelise tulumaksu kehtestamisest on erakonna ainus eeltingimus valimisjärgsete koalitsioonide sõlmimisel.

?See on koht, kus kompromissi ei tule,? ütles Kallas, kelle meeskond on juba mõnda aega pead murdnud, kuidas 2003. aasta märtsis aset leidvate Riigikogu valimiste eel Keskerakonnaga koalitsioonis oleva erakonna hägustuma kippunud identiteeti säilitada. Keskerakond on astmelise tulumaksu kehtestamise eestvedaja.

Kallase sõnul saab maksuteemast valimiste peamine valikuküsimus. ?Sisuliselt on Riigikogu valimiste näol tegemist maksureferendumiga,? ütles ta parteilehes. Reformierakond kavatseb valimistel teha panuse üksikisiku tulumaksu langetamisele 20 protsendini.

Kallas möönis Postimehele, et tulumaksuküsimus on koalitsiooni kõige suurem erimeelsus ka täna ning praeguse koalitsioonileppe kavandamisel lepiti kohe alguses kokku, et maksunduse teema lükatakse edasi kevadiste valimisteni.

Kallas ise väidab, et koostöö Keskerakonnaga ei ole Reformierakonna identiteeti hägustanud. ?Kuigi Reformierakonda Tallinna valimistulemuste puhul häirib, et vahe koalitsioonipartneriga on selgelt nende kasuks, oleme üle Eesti, kaasa arvatud Tallinnas, saanud parema tulemuse kui 1999. aasta valimistel,? rääkis Kallas. ?Võtame ühed valimised korraga. Me ei ole taganenud meile olulistest põhimõtetest.?

Hetkel kuum