27. november 2002 kell 8:10

USA-lt ettepanek kaubandustollide alandamiseks

USA kaubandusvolinik Robert Zoellick tegi eile ettepaneku kaotada aastast 2015 kõik tollid tööstuskaupadele.

Aastaks 2010 ei tohiks tollid ületada 8%. Ettepanekuga püütakse anda uut hoogu WTO Doha vabakaubanduskõnelustele, mis juba aasta tagasi, kuid kus olulist edasiminekut pole toimunud. Kõnelustevoor peaks lõppema 2005. aastaks.

Ettepaneku võtsid leigelt vastu nii arengumaad, kelle tööstuskaupade eksport on väike, kui Euroopa Liit, kes hindas ettepaneku ebarealistlikuks.

?Tööstuskaupadele kehtestatud tollid on arenguriikidele oluline sissetulekuallikas ning ainus, mis USA vastu pakub, on alandada tekstiilikaupade imporditolle aastaks 2010 17,5 protsendilt 5,5 protsendile,? ütles ELi kaubandusvolinik Pascal Lamy. Tema sõnul on EL teinud arengumaade heaks oluliselt enam kui USA oma pakkumisega ? peale relvade on kõigi kaupade import arengumaadest tollivaba, vahendab Dagens Industri.

Rober Zoellick väidab, et arengumaad maksavad aastas tollideks 80 miljardit dollarit, samas kui 70% kaubandusest toimub nende endi vahel.

Arengumaad omakorda ootavad nii USA-lt kui Euroopa Liidult esmalt suurte põllumajandustoetuste kaotamist, enne kui on valmis tööstuskaupade tolle arutusele võtma. Suures osas seisavad kõnelused Euroopa Liidu taga.

Hetkel kuum