• Jaga lugu:
  Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

  Kaubandus ? käibe kasv, ketikahjum ja plastraha

  Kolmanda kvartali jae- ja hulgikaubanduse head kasvunäitajad annavad Äripäevale taas põhjuse juhtkirjaks. Meie arvates tulevad tänased kasvunumbrid suuremate kauplusekettide etteprogrammeeritud kahjumitest ? selleks, et oma turuosa suurendada ? ja pankade vilkast tegevusest järelmaksukaartide propageerimisel. Märkimisväärse osa kasvust annavad turistid.
  15% jae- ja 18% hulgikaubanduse kasvu aastaga on kõva sõna. Piltlikult öeldes ostsime aasta tagasi kuus kaubaühikut, täna aga juba seitse. Toetudes kaupmeeste hulgas läbi viidud küsitlustele, ootab näiteks viiendik toiduainetekauplusi käivete edasist kasvu ja kolmveerand soodsa konjunktuuri püsimist; optimistlikud on ka muud harud. Kaupmeeste ootuste järgi kaubandusbuum jätkub, kuid kas ka ostjad tulevad järele?
  Mööda hakkavad saama ajad, mil kaubanduse kasvunumbreid seletati peamiselt turukaubanduse vähenemisega, ehkki mingil määral pädeb see endiselt. Tekkis ju Kadaka turu asemele Prisma, kauplemine legaliseerus täielikult. Traditsiooniline turg on määratud konkurentsihalvemusse, sest seal pole tarbijamänge ega järelmaksu või kaardiga maksmise võimalust, mistõttu ostjad siirduvad teistesse ostupaikadesse. Traditsiooniline turg ei saa endale lubada teadlikku kahjumit.
  Kaubandust kasvatab edukalt mugav plastikraha. Kaardiga maksmisel, mille taga on peamiselt kommertspankade reklaamikampaania, on psühholoogiliselt lihtsam ostu sooritada kui sularaha käest ära anda. Ostuhulludel võib tekkida mulje, et maksma ei peagi, või kui, siis ebamäärases tulevikus. Seega võiks maksekaartidel olla peal hoiatus: tegu on võlgu elamisega. Et lõputult ei saa maksmist edasi lükata, siis tõenäoliselt hakkavad kasvutempod aegamisi langema. Keskmine palk küll jätkab tõusmist, aga ümbrikupalkade osa sellest läks ka varem tarbimisse.
  Kaubandusmahte võib n-ö kohustuslikus korras tõsta euronormide jõustamine. Nt kõik toidukäitlejad pidid esialgu saama tunnustatud 1. jaanuariks, seega tehti III kvartalis suuremaid investeeringuid remonti, inventari, sisustusse. Ühiskondliku diskussiooni mastaapsust silmas pidades liigub suur või väga suur raha ravimikaubanduses. Uute autode müük edeneb hästi, oma autopargi uuendamisele on asunud nii mõnigi suurettevõte. Me ei tea, mis juhtub tuleval aastal kütuseturul: kas hinnad tõusevad ja tarbimises tuleb sealtpoolt tagasilöök. Tarbimisharjumustele peaks mõju avaldama suuremas mahus eluasemelaenude teenindamine ? rohkem peaks minema ehituskaupa.
  Prognoosides on vaoshoitumad kaubamajad ja laia sortimendiga kauplused: 18% loodab poole aasta pärast paranemist, 18% konjunktuuri halvenemist ja ülejäänute arvates jääb olukord samaks. Võib-olla aitaks siin spetsialiseerumine mõnele konkreetsele kauba- või ostjagrupile?
  Jaga lugu:
 • Hetkel kuum
Aktsiaturud on närvilised, peljatakse süngemat stsenaariumi
Aasia turud püüdsid teisipäeval rahuneda pärast paari metsikut päeva ja USA aktsiate järjekordset langust, võlakirjade tootluse tõusu ja valuutaturgude volatiilsust, kuna investorid valmistuvad ülemaailmse majanduslanguse riski suurenemiseks.
Aasia turud püüdsid teisipäeval rahuneda pärast paari metsikut päeva ja USA aktsiate järjekordset langust, võlakirjade tootluse tõusu ja valuutaturgude volatiilsust, kuna investorid valmistuvad ülemaailmse majanduslanguse riski suurenemiseks.
Ärikutse: hakkame end sättima – unistuste saarele
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Kui praegu teab Eestit 8 protsenti jaapanlastest, siis pärast Osaka maailmanäitust võiks neid olla viiendik, kirjutab Eesti Tokyo saatkonna äri- ja investeeringute nõunik Oliver Ait.
Täna algas DelfinGroupi suuromanike aktsiate müük
Tänasest saavad investorid Nasdaq Riga börsil teha ostupakkumisi neile DelfinGroupi aktsiaile, mida kaks suuromanikku müüvad.
Tänasest saavad investorid Nasdaq Riga börsil teha ostupakkumisi neile DelfinGroupi aktsiaile, mida kaks suuromanikku müüvad.
Reaalajas börsiinfo
Lemeks teenis möödunud aastal rekordilise käibe ja kasumi
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Möödunud aastal oli Lemeks ASi käive 193 miljonit eurot, mis oli 61% suurem tunamullusest käibest. Hea aasta põhjus oli ettevõtte juhatuse esimehe Jüri Külviku sõnul selles, et koroona ajal kulutamata jäänud raha investeeriti Eestis ja Euroopas kodude uuendamisse, mis tõi kaasa puidust toodete müügi hüppelise kasvu.
Raadiohitid: vihjed kasvusektoritele ja hinnalangusele uusarendustes
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Kust võiks investorid leida praegusel ajal kasvu, mis viitab peidetud hinnalangusele uusarenduste turul ja kuidas elada üle langusperiood ehituses – need olid sel nädalal raadiokuulajate põletavamad küsimused, millele saadetest vastust otsiti.
Azovstali omanik plaanib Euroopasse terasetehast
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Uudistest kõigile tuntuks saanud Azostali tehase omanikfirma Metinvest tahab rajada Euroopasse Ukraina rauamaagi töötlemise tehase.
Taani: Nord Stream 2 gaasitoru lekib ohtlikult
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Taani energiajärelvalve teatel lekib Läänemere põhjas olev gaasitoru Nord Stream 2 ohtlikult; lekke kohas on välja kuulutatud meresõidu keelutsoon.
Mõõduvõtt Snellis: linna katse staadion Sifilt välja osta läks luhta Igamehe spordi eest ei taha enam kumbki maksta
Augustiõhtuid Snelli pargis on ilmestanud üle aia staadionile ronivad pallurid, sest tasuta igamehe spordi aeg vanalinna väljakul on ümber ning linnal spordiplatsi ära osta ka ei õnnestunud.
Augustiõhtuid Snelli pargis on ilmestanud üle aia staadionile ronivad pallurid, sest tasuta igamehe spordi aeg vanalinna väljakul on ümber ning linnal spordiplatsi ära osta ka ei õnnestunud.

Küpsised

Äripäev kasutab küpsiseid parima ajakirjandusliku teenuse, huvipakkuvama sisu ja hea kasutajakogemuse võimaldamiseks. Meie veebilehel on järgmist liiki küpsised: vajalikud-, statistika-, eelistuste- ja turunduse küpsiseid. Küpsiste kasutamise eesmärkide ja töötlemise aluse osas saad rohkem infot Meie Küpsiste Poliitikast. Vajutades „Luban kõik“ nõustud Küpsiste kasutamisega meie ja kolmandate osapoolte poolt Meie Küpsiste poliitikas ja käesolevas Küpsiste lahenduses toodud tingimustel. Vajutades „Muudan eelistusi“ saad oma eelistusi alati muuta ja täiendavalt infot erinevate Küpsiste kohta.

Loe lähemalt meie Privaatsus - ja Küpsisepoliitikast.