Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    IT-uuendused fantaasia piirimailt

    Käekellas asuv pihuarvuti, pastapliiatsisse peidetud digitaalne fotokaamera, e-posti ette lugev seade ? ITee tutvustab uusi ja innovatiivseid tooteid, mida näidati avalikkusele novembris Las Vegases USA suurimal tehnoloogiamessil Comdex.
    Jaapanlaste toodetud mängupapagoi suudab arvutiga ühendatult lugeda ette e-posti ja juhtida tähelepanu kalendris asuvatele kohtumistele.
    Firmas Mitsumi kokku pandud PC Mascot või personaalne e-posti kommunikaator, nagu tootjad ise seda nimetavad, teatab saabunud e-kirjadest kas automaatselt või kindla ajavahemiku tagant. Samuti jälgib papagoi arvutis asuvat ajahaldusprogrammi (nt Outlook) ja teatab hommikul alanud päeva sündmustest ning tuletab neid vajadusel ka jooksvalt meelde.
    Veidi alla tuhande krooni maksev papagoi suudab veidi krobelisel häälel lugeda inglis-, saksa- ja prantsuskeelset teksti. Samuti saab iga kasutaja temasse salvestada kuni sada heliklippi ? olgu need siis tervitused, küsimused või naljad ? mida papagoi omal initsiatiivil ja end samaaegselt liigutades ette kannab.
    Fossil tutvustas käekella sisse peidetud pihuarvutit, mis sisaldab kontaktide andmebaasi, ajakava, samuti tunneb ta käsitsi sisestatud kirja.
    Käekellal on küljel neli nuppu ? kaks lehe üles-allakerimiseks, üks menüüs tagasi mineku nupp, mille abil saab ka ekraanivalgustust sisse lülitada, ning kolmeastmeline nupp menüüs liikumiseks. Ekraani kohal on ka infrapunaport, millega saab andmeid vastu võtta.
    Käekell-pihuarvuti võib sisaldada tuhandete inimeste kontakte, kus lisaks telefoninumbritele on ka aadressid ja muud märkused. Kohtumisi ja toiminguid sisaldavat kalendrit saab ekraanil vaadata nii päeva, nädala kui kuu lõikes.
    Menüüs saab liikuda ka pisikese pulgaga ekraani vajutades. Samuti tunneb käekell ära omaniku käekirja, kui sama pulgaga ekraanile midagi kirjutada. Kirjutuspulk ise asub kellarihma sees.
    Tavalisest käekellast mitte oluliselt suurem seade töötab Palmi operatsioonisüsteemiga. Seadmel on 2 megabaiti mälu, käekell-pihuarvuti sisaldab 33megahertsist protsessorit. Liitium-ioonpatarei peab igapäevase pooletunnise kasutamise juures vastu kõigest neli ööpäeva. 3000?4500 krooni maksev seade jõuab müügile järgmise aasta aprillis.
    Firma Pretec pliiats-kaameras on 8 megabaidi suurune mälu, kuhu saab salvestada sõltuvalt pildi kvaliteedist (maksimaalne pildi resolutsioon on 640×480 pikselit) 100 või 400 pilti. Erinevalt mitmest teisest tillukesest kaamerast kuulub selle juurde ka pildiotsija. Nööpnõelasuurune avaus asub pastapliiatsi otsas, kaamera on otse selle all. Samuti on pliiatsi otsas kaamera juures ka pisikene ekraan, mis teavitab kasutajat, mitu pilti saab veel teha.
    Peale tavalise kirjutamise saab seda 15sentimeetrist pliiatsit kasutada ka puutetundliku ekraaniga pihuarvuti kirjutuspulgana, selleks tuleb pastapliiatsi ots lihtsalt ära vahetada.
    Pliiatsi kaamera saab energiat ühelt 1,5voldiselt AAA-patareilt. Standardkomplekti kuuluvad veel kaabel kaamera ühendamiseks arvutiga ja tarkvaraga CD.
    Itaallased ühendasid samasse korpusesse GPRS-telefoni, printeri, vöötkoodi lugeja ja mitmed muud seadmed.
    Tõsi, see seade näeb kokkuvõttes välja üsna suur, meenutades aastatetaguseid esimesi kätte mahtuvaid mobiiltelefone. Kuid see-eest saab sellega peale rääkimise ja kiire mobiilse andmeside ehk GPRSi kasutamise (e-post, internetis surfamine) printida ja kaupade vöötkoode lugeda, samuti tunneb seade magnetkaarte (saab maksta pangakaardiga) ja on veel ka pihuarvuti eest.
    Puutetundlikul ekraanil liikumiseks on aparaadi küljes pisikeses n-ö taskus ka eraldi pliiats. Taustavalgustusega must-valge ekraani läbimõõt on kümme sentimeetrit. Infrapunaühenduse abil saab selle kõik-ühes-masina panna suhtlema ka teiste kontoriseadmetega.
    Lahenduse tootnud itaallased usuvad, et see võiks sobida müügimeestele, kulleritele jm palju liikuvatele töötajatele. 30 cm kõrge seade kaalub üle 800 grammi.
    Korea päritolu USA firma Tophead tutvustas messil kahe kuvariga arvutiekraani, mis maksab 9400 krooni.
    Ülemise kuvari läbimõõt on 6,4 tolli (16,3 cm) ja alumisel 15 tolli (38 cm). Viimane number vastab levinud laua- ja sülearvutite ekraani diagonaalile.
    Tootjafirma toob oma patenteeritud lahenduse ühe kasutusvõimalusena välja selle, et alumisel ekraanil saab tööd teha, samas kui üleval jookseb mingi film, või vastupidi. Samuti saab monitori ühendada kaameraga, nii et distantsõppe korral näeb õpilane nii oma õpetajat (ülemisel ekraanil) kui ka teksti (alumisel ekraanil). Ka võib ülemisele ekraanile kuvada turvakaamera pildi kodust või õuest, et kontoris töötav inimene saaks kergemini oma valdusi jälgida.
    Ekraan näitab nii Pal-, Secam- kui NTSC-formaadis telepilti. Kaks ekraani on omavahel ühendatud, nii et kui mõlemale kuvada sama pilt, siis saab näiteks arvutihiirt liigutada ühelt ekraanilt teisele.
    Suure ekraani pilt moodustatakse 16,8 miljonist värvist, väiksem pilt vaid 262 000 värvist. Piltide resolutsioon on vastavalt 1024×768 ja 640×480 pikselit. Ekraani üldmõõtmed on 377×62,5×530 mm.
    Firma Estari pakkus Las Vegases kahe ühendatud ja puutetundliku ekraaniga sülearvuteid, millele võib kuvada samasuguse või erineva pildi.
    See võimaldab töötada samal ajal näiteks kahe dokumendiga või hoida ühes aknas lahti e-posti kirjakasti ja teises koostada samal ajal uut kirja. Ekraanil liikumiseks ja kirjutamiseks võib kasutada nii puutetundliku ekraani pliiatsit, tavalist klaviatuuri kui ka ekraanile kuvatavat klaviatuuri.
    Uudsel ekraanil saab kasutada kõiki levinud failiformaate ja vaadata-kuulata multimeediat. Samuti sisaldavad mõlemad ekraanid valjuhääldeid ja mikrofone. Ühtlasi on ekraanil traadita interneti WiFi ja lähiraadiovõrgu Bluetoothi valmidus.
    Valida saab kahes suuruses ekraani vahel, läbimõõduga 13,3 ja 15 tolli.
    Tootjad soovitavad nende ekraanide juures kasutada vähemalt 800megahertsist Pentium III protsessorit. Arvuti Estari 2-VU aku peab sõltuvalt mudelist, konfiguratsioonist ja kasutatavast tarkvarast vastu kuni kaheksa töötundi.
    Jaapanlased tõid turule toote nimega iSeePet, mis on lemmikloomade söötmiseks mõeldud kaameraga masin.
    Kui see asetada koju kööginurka ja täita toiduga, siis saab peremees (või -naine) oma kontoriarvutist seadet juhtida ? pakkuda loomale süüa või juua, samuti lülitada sisse kaamera, et näha, mida loom kodus teeb.
    Seadet saab ühendada nii süle- kui lauaarvutiga, samuti pihuarvutiga või mobiiltelefoniga. Viimane lahendus töötab esialgu vaid Jaapanis, kus pakutakse mobiilsidevõrkudes videopildi edastamise võimalust.
    iSeePet mahutab kahte erinevat kuivtoitu, kumbagi 600 grammi, millest peaks väiksemale koerale jätkuma 2?3 päevaks. Toidu pakkumiseks tuleb arvutiekraanil vajutada kas klahvile Food A või Food B. Eraldi klahv lülitab tööle kaamera, kolmandast klahvist saab panna masina helisema ? nii välja arendatud refleks annab koduloomale märku, et algab toitmise aeg.
    Firma Alpha Omega tarkvaraga ning Fujitsu ehitatud masin töötab Linuxi operatsioonisüsteemiga. Kolm kilo kaaluva uudse koduseadme mõõtmed on 350×320×170 mm ja maksab see alla 10 000 krooni.
    California firma Danger toodetav pihuarvuti-mobiiltelefon eristub konkurentidest suurema ekraani, GPRS-side ja korraliku klaviatuuri poolest.
    Must-valge ekraani diagonaal on 6,7 cm ja resolutsioon 240×160 pikselit. Seadmega saab surfata internetis, saata ja saada e-posti. Hiptopi-nimelise PDA-telefoni suur pluss on võimalus kasutada suhtlustarkvara. Tõsi, esialgu pakutakse rohkem USAs levinud AOL Instant Messengeri, kuid küllap jõuab telefonile peagi ka üha enam populaarsust koguv MSN Messenger. Kõike seda suhtlust lihtsustab nn qwerty-standardile vastav klaviatuur, seega on seal tähed samas järjekorras kui tavaliselt arvutil.
    Kui Hiptopiga ühendada pisike digikaamera, saab sellega ka pilte teha ning saata neid näiteks e-posti teel sõpradele edasi. Samuti võib aparaadis luua pildigalerii. Meelelahutust pakuvad ka mõned mängud, kasutada saab kalendrit ja aadressiraamatut. Teiste seadmetega on seda võimalik ühendada infrapuna- või USB-pordi abil.
    Hiptop maksab veidi üle 3000 krooni, seda saab esialgu kasutada vaid mõne USA mobiilsideoperaatori võrgus. Euroopasse peaks toode jõudma 2003. aastal. 180 grammi kaaluva PDA-telefoni mõõtmed on 116×65×28 mm.
  • Hetkel kuum
Kui riigikaitsemaks, siis nüüd, aga kärped enne
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Riigikaitsemaksu maha hõikamiseks on jõudnud kätte õige hetk, ent ühe väga olulise eeldusega, kirjutab Äripäev juhtkirjas.
Dow Jones ja S&P 500 hoiavad tõusutrendi, kuid tarbijaid hirmutab inflatsioon
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Dow Jonesi tööstuskeskmine tõusis reedel, lõpetades kaheksanda järjestikuse võiduka päeva ja registreerides oma parima nädala 2024. aastal.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Aastaaruande esitamine saab olla lihtne ehk rakendus, mis muudab mikroettevõtjate elu
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Paljud väikeettevõtted on hädas majandusaasta aruande koostamisega. Tänavu aasta alguses kustutati äriregistrist koguni 23 000 ettevõtet, kellel oli pikem aruande esitamise võlgnevus. Väikefirmade valupunkti aitab leevendada tööriist nimega minuaastaaruanne.ee.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Uusi turge vallutava Eesti firma toodet jäljendavad nii hiinlased kui britid
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Pärnumaal toodetud kännupuurid viisid masinatööstuse Dipperfox Euroopa kõige kiiremini kasvavate ettevõtete etteotsa, kuid ainulaadse toote menu sütitab jäljendajaid Hiinast kuni Ühendkuningriigini.
Rektor: tehisintellektile saab anda osa juhtimisülesandeid
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Mainori rektor Andrus Pedai andis ülevaate, kuidas saaksid juhid kasutada tehisintellekti enda töö hõlbustamiseks.
Juhtimisekspert: enne muudatuste tegemist peab jalgealune stabiilne olema
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Küsimusele, kuidas käib ettevõtte muutuste suhtes vastupidavamaks muutmine, ütleb organisatsioonijuhtimise ekspert Liina Randmann saates “Rohepöörde praktikud“, et sellist ühest retsepti, et “hakkame nüüd nii tegema ja korras!”, ei ole.
Kas raskevõitu jalaga Auto-Marko on liikluses probleemiks?
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Autoentusiast võib olla keskmisest oluliselt teadlikum ja tähelepanelikum autojuht, ent teistest kiiremini sõites muudab ta end kaasliiklejate vigade suhtes ohustatumaks, selgitab staažikas liikluskoolitaja Indrek Madar.
Eksport kahanes märtsis kuuendiku jagu
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Märtsis vähenes kaupade eksport aastaga 16%, eksport Euroopa Liidu riikidesse kahanes koguni 22 protsenti, teatas statistikaamet.
Postimees sai loa müüa suure osa reklaamifirmast
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.
Konkurentsiamet andis Postimees Grupile loa müüa suurema osa otsepostitustega tegelevast reklaamifirmast Target Master.