Raimo Ülavere • 4. aprill 2003 kell 15:07

Keskerakond: Võlakirju ostnud investorid pole meile teada

Keskerakonna võlakirjaemissiooni korraldas LHV ning võlakirju ostnud investorid ei ole meile teada, ütles Keskerakonna peasekretär Küllo Arjakas.

Arjakas kinnitas, et siin ei ole tegemist erakonnaseaduse rikkumisega, sest raha allikaks Keskerakonna jaoks on investeerimispank LHV, kes tegutseb vastavuses seadustega ja allub selgele ja täpsele finantskontrollile. ?Siin ei ole tegemist ka klassikalise erakonna toetamisega,? nentis Arjakas.

Arjakase sõnul sündis idee ühe võimalusena Keskerakonna Riigikogu valimiskampaania rahastamisel kasutada võlakirjade emissiooni erakonna juhtfiguuride hulgas. ?Seejärel pidasin läbirääkimisi investeerimispangaga LHV, kes - olles omakorda uurinud finantsturuvõimalusi - nõustus lahkelt emissiooni korraldama.?

Läbirääkimiste tingimused ja konkreetne leping kiideti heaks ka Keskerakonna juhatuses. Arjakas märkis, et Keskerakond loobus pankadega läbirääkimistest, sest pangad nõuavad laenutagatisena kinnisvara vm selget tagatist. ?Samal ajal oli ka juba teada, et mitme pangaga kõnelenud Res Publica jt poliitilised jõud tulid pankadest tühjade kätega tagasi,? meenutab ta.

Ka Arjakas ei soostunud võlakirjade intressi avaldama, viidates lepingu konfidentsiaalsusele. Kuid ka tema kinnitas, et see on üldises vastavuses turu-intressiga.

Arjakas kommenteeris võlakirjade väljaostmise rahaallikaid nii: ?Võlakirjade st võlgnevuse jaotatus kolme aasta peale lubab erakonnal rahulikult võlakirjad lunastada, sest saame toetuda senistele finantsallikatele - nii riigipoolsele toetusele, mis Keskerakonnal on praegu aastas üle viie miljoni krooni ning ettevõtluse toetusele.?

Hetkel kuum