14. august 2003 kell 6:23

EPL: Parteid saavad riigieelarvest 60 miljonit

Erakondade rahamured saavad õige pea murtud, sest järgmise aasta eelarvekava jagab kuuele parlamendiparteile kokku 60 miljonit krooni.

Üle poole sellest saavad Keskerakond ja Res Publica.

Nii suurim valitsuserakond kui ka suurim opositsioonipartei võivad oma 28 saadikukoha juures arvestada 16,6 miljoni krooniga. Reformierakonnale toovad 19 riigikogu kohta 11,3 miljonit krooni ja Rahvaliidule 13 kohta 7,7 miljonit krooni. Tagasihoidlikumad summad laekuvad uuel aastal riigikassast Isamaaliidu ja Mõõdukate kontodele.

Rahas mõõdetuna on ühe Riigikogu liikme hind ligi 600 000 krooni aastas.

Erakondade riigieelarvest toetamise kolmekordistamist näeb ette koalitsioonileping, mille järgi peab parteide rahastamise süsteem olema muudetud 1. jaanuariks. Koos riigieelarvest 60 miljoni eraldamisega jõustub seadus, mis keelab erakondadel võtta vastu annetusi firmadelt.

Ametlikel andmetel kulutasid parteid märtsivalimiste eel kampaaniale 60 miljonit krooni ehk täpselt sama summa, kui nad järgmisel aastal maksumaksjalt tagasi saavad.

Hetkel kuum