Oktoober toob maailmas ühinemiste rekordi

Analüüsikeskuse Thomson Financial andmetel oli 2001. aasta juulis vastav näitaja 123 miljardit dollarit (1,63 triljonit kr). Thomson Financiali turustrateeg Richard Peterson prognoosib, et see aasta lõpeb 6,65 triljoni krooni suuruse liitumis- ja ühinemiskavatsuste mahuga. Mullu oli vastav näitaja 5,74 triljonit krooni.

?Tundub, et põhi on nähtud,? ütles Peterson. Ta lisas, et aasta alguses oli pilt veel uue tõususuuna osas üsna nukker. Esimeses kvartalis kokku oli vastav maht kõigest 798 miljardit krooni, mis oli nõrgim kolme kuu tulemus alates 1994. aasta teisest kvartalist, mil mahuks jäi kõigest 665 miljardit krooni.

Liitumiste ja ühinemiste sagenemine näitab, et paljude firmade arvates on oodata majanduse kosumist. Ekspertide sõnul panevad konkurentide ühinemised ka teiste ettevõtete mõtted ses suunas liikuma, sest muidu võidakse neilt omakorda positsioonid käest napsata.

Teateid suuremahuliste ülevõtmiskavatsuste kohta tuleb viimasel ajal pea iga päev.

Ainuüksi üleeile sõlmiti USAs seitse suurt ühinemis- ja liitumistehingut. USA suuruselt kolmas pank Bank of America teatas, et ostis USA regionaalpanga FleetBoston Financiali. Bank of America maksab USA suuruselt seitsmenda panga eest 625 miljardit krooni.

Ühinevad pangad lükkavad USAs teiselt positsioonilt kolmandaks J.P. Morgan Chase?i.

Lisaks said ameeriklased endale ka uue suurima ravikindlustaja, kui Anthem ostis 186 miljardi krooni eest WellPoint Health Networksi.

Samuti teatasid koostööst tubakafirmad R.J. Reynolds ja British American Tobacco. British American Tobacco USA üksus ühineb R.J. Reynoldsiga, mille tulemusena tekkiv Reynolds America on USAs suuruselt teine tubakafirma.

Esimesele positsioonile jääb Philip Morris. R.J. Reynolds maksab British American Tobacco aktsiate eest 43 miljardit krooni.

USAs tervishoiu teenuseid pakkuv UnitedHealth tahab 39 mld krooni eest üle võtta firma Mid Atlantix Medical Services.

Hetkel kuum